До новин

НБУ пом'якшив своє ставлення до установ, які постраждали через девальвацію

19 травня, 2015
Законодавство
НБУ пом'якшив своє ставлення до установ, які постраждали через девальвацію

Національний банк України ухвалив постанову №313, яка відміняє покарання банків, фінансові проблеми яких виникли через девальвацію гривні.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finmaidan.

Це дасть акціонерам проблемних установ час для їх докапіталізації. Зниження контролю не повинно зачепити інтереси вкладників, обіцяють банкіри.

Зокрема, Національний банк вирішив не вживати заходів впливу до банків, які отримали збитки або у яких частка негативних активів перевищила 10%, якщо погіршення ситуації було викликане девальвацією гривні після 6 лютого 2014 року. Відтоді долар подорожчав у 2,5 рази – з 7,99 грн до 20,7 грн.

Досі НБУ постановою № 129 обіцяв не вживати заходів впливу тільки до тих банків, у яких через девальвацію порушилися нормативи. Проблемні банки тепер мають подавати в НБУ не тільки план виконання нормативів, як раніше, а й план забезпечення адекватності регулятивного капіталу.

Постанова дає банкам тривалий термін – з 2016 до 2019 року, коли вони зобов'язані підвищити норматив адекватності свого капіталу до 5%, 7% і 10%. До того ж, чим вищий капітал у проблемного банку зараз, тим швидше він має вийти на нормативний рівень 10%. До 1 лютого 2016 року у жодного банку не може бути норматив нижче 5%, навіть якщо на поточний момент він нижчий або навіть негативний. Такі пільги узгоджені з МВФ.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ запропонував Раді пом'якшити умови визнання банків неплатоспроможними.
Коментарі
Додати коментар