До новин

У Пенсійному фонді пояснили, чому ініціювали банкрутство Франківського локомотиворемонтного заводу

15 грудня, 2017
Банкрутство підприємств
У Пенсійному фонді пояснили, чому ініціювали банкрутство Франківського локомотиворемонтного заводу

Начальник управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківську Оксана Козло спростувала заяви т.в.о. гендиректора локомотиворемонтного заводу Руслана Терешка, який пов'язав позов Пенсійного фонду про визнання ЛРЗ банкрутом з впливом невідомих зацікавлених осіб.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на pravda.if.ua.

Нагадаємо, 12 грудня, на засіданні депутатської комісії Івано-Франківської міської ради з питань бюджету т.в.о. генерального директора ПрАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» Руслан Терешко розповів, що управління Пенсійного фонду України звернулося до суду з позовом про порушення провадження у справі про банкрутство заводу. За його словами, заборгованість перед Пенсійним фондом «висить» декілька років, а до суду в Пенсійному фонді подали лише зараз і натякнули, що «дехто дуже зацікавлений, щоби завод не перейшов у власність міста».

У коментарі КУРСу начальник управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську Оксана Козло зазначила, що в управлінні діяли відповідно до чинного законодавства.

За її словами, на сьогодні локомотиворемонтний завод має борг перед Пенсійним фондом 3 млн гривень, востаннє оплата була у лютому цього року у розмірі шести копійок (!).

За цей рік борг локомотиворемонтного заводу перед Пенсійним фондом зріс на 1 млн гривень.

«Коли ми подали заяву щодо порушення провадження у справі про банкрутство, то вони заплатили у бюджет 403 тисячі, тобто закрили виконавчий лист, який подавала прокуратура. Безспірні вимоги ще не закриті, тобто вони мають ще принаймні 400 тисяч гривень заплатити», – пояснює Козло.

Безспірні вимоги щодо локомотиворемонтного заводу, зазначає Оксана Козло, настали саме у жовтні цього року.

Відповідно до ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати (960 тис. грн на сьогодні). Безспірні вимоги мають бути підтверджені судовим рішенням і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

«Ми у 2016 році не могли нічого робити, оскільки, щоб подати до суду, ми зобов’язані були сплатити судовий збір. А оскільки ми бюджетна організація, то кошторисом не було передбачено таких коштів на сплату судового збору. А там суми були неймовірні. Відповідно ми не мали права тратити бюджетні кошти, тим більше кошти пенсіонерів на сплату судового збору. Претензійно-позовна робота була заморожена у 2016 році. У 2017 році, коли ухвалили бюджет, Пенсійний фонд звільнили від сплати судового збору. І відповідно тоді почали претензійно-позовну роботу», – розповіла начальник управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську.

Окрім того, зазначає Оксана Козло, управління Пенсійного фонду в Івано-Франківську звернулися до суду з позовом про порушення провадження у справі про банкрутство Івано-Франківського шкіряного підприємства «Плай» та ще двох підприємств, які оплатили борг, відразу після відкриття провадження.

Нагадаємо, у травні Кабінет Міністрів України затвердив умови продажу державного пакета акцій ПАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод» в розмірі 99,5% від статутного капіталу.

18 липня депутати Івано-Франківської міської ради підтримали пропозицію Руслана Марцінківа взяти участь в аукціоні з продажу пакета акцій ПрАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод».

Коментарі
Додати коментар