До новин

ФГВФО потерпає від дій псевдо-вкладників банку «УФС»

15 грудня, 2017
Банкрутство фінустанов
ФГВФО потерпає від дій псевдо-вкладників банку «УФС»

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє про шахрайські дії з боку псевдо-вкладників банку «УФС», які незаконно намагаються отримати гарантоване відшкодування грошей.

Про це повідомляє інформаційний портал "Банкрутство&Ліквідація" з посиланням на прес-службу ФГВФО.

Мова йде про ризик безпідставної виплати суми у понад півмільйона гривень. Фонд гарантування неодноразово надавав правоохоронним органам докази того, що суми, які обліковувались на рахунках левової частки фізичних осіб, є лише бухгалтерськими записами, здійсненими без надходження реальних коштів. «Відтак, - йдеться у прес-реліз, - можна говорити про наявність обставин, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, а самі безпідставно сформовані на рахунках суми коштів кваліфікувати, як засіб вчинення кримінального правопорушення, оскільки вони дають можливість фізичним особам безпідставно заволодіти грошовими коштами Фонду гарантування у вигляді відшкодування гарантованих сум за вкладами».

Більше того, Фонд гарантування у своїх заявах назвав прізвища всіх учасників схеми маніпулювання записами при відображенні операцій в бухгалтерському обліку банку. Шахрайська схема реалізовувалась влітку 2014 року, коли Донецьк (місце розташування головного офісу банку «УФС») вже був непідконтрольний українській владі. Зокрема, облікові записи про проведені фіктивні зарахування коштів на рахунки фізичних осіб в сумі, що не перевищує граничного гарантованого відшкодування, стали наслідком проведених банком кредитних операцій, а саме надання незабезпечених (бланкових) кредитів чотирьом фізичним особам на загальну суму 212 млн грн. Оформлення кредитів та облік операцій з видачі кредитних коштів відбувались в головному офісі банку «УФС».

На сьогодні заборгованість за цими кредитними договорами складає близько 352 млн грн.

Крім того, на рахунки вказаних клієнтів перераховувались також залишки з рахунків юридичних осіб. Потім ці суми трансформувались у депозити фізосіб.

Загалом, за останні дні перед запровадженням тимчасової адміністрації в результаті реалізації вказаної схеми сума можливого гарантованого відшкодування вкладникам банку «УФС» зросла у рази. Зокрема станом на:

- 1 червня 2014 року – 244,95 млн грн;

- 1 липня 2014 року – 479,06 млн грн;

-  21 липня 2014 року – 966,74 млн грн.

Більшість таких операцій, у результаті яких було укладено 3300 псевдо угод з фізособами, здійснювались у головному офісі банку вночі зі швидкістю обслуговування 10 клієнтів за одну хвилину.

З огляду на те, що укладені у вказаний період договори мають ознаки фіктивності, з метою забезпечення інтересів держави та збереження державних коштів, Фонд, за клопотанням слідчого, призупинив виплату гарантованого відшкодування до завершення досудового розслідування, оскільки ці кошти визнані речовими доказами у порушеному кримінальному провадженні.

Однак, зацікавлені особи намагаються у судовому порядку створити видимість законності підстав для отримання гарантованих сум відшкодування. Вони звертаються до адміністративних судів з позовами про визнання їх вкладниками. На основі судових рішень, що набувають законної сили, Фонд гарантування вимушений виплачувати відшкодування. Хоча правомірність таких рішень викликає великі запитання, загальна сума фактично здійснених за ними виплат на сьогодні становить понад 12 млн грн. Загалом, суди вже винесли позитивних рішень про необхідність здійснити виплату відшкодування псевдо-вкладникам банку «УФС» на суму майже 100 млн грн.

 

Коментарі
Додати коментар