До новин

Південкомбанк напередодні банкрутства віддав 4 мільярди пов’язаним особам

18 грудня, 2017
Банкрутство фінустанов
Південкомбанк напередодні банкрутства віддав 4 мільярди пов’язаним особам

Ліквідні активи ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» перед запровадженням тимчасової адміністрації були виведені через схемне кредитування юридичних осіб, пов’язаних із власником банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів та через операції з банком «Meinl Bank Aktiengesellschaft» (Австрія).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Тимчасовий адміністратор банку направив низку заяв у правоохоронні органи про вчинення злочинів власником та посадовими особами банку, а також керівниками пов’язаних комерційних структур-позичальників банку. Управління Генпрокуратури з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, вивчає вказані факти й проводить досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

ГПУ виявила, що протягом 2011-2014 років керівництво ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК», уклало ряд сумнівних кредитних договорів з різними афілійованими юридичними особами, що прямо чи опосередковано були пов’язані з власниками та керівниками даної банківської установи на загальну суму більше 4 млрд гривень.

При цьому, у заставу банку в основному було передано малоліквідну заставу – рухоме майно, цінні папери та в 75% випадків – товари в обороті, а саме відходи збагачення залізних руд.

На сьогодні заборгованість за договорами сягнула 6,06 млрд грн.

Слідством встановлено, що з метою приховування факту злочинної мети видачі вказаних кредитів, знищення документальних доказів, а також уникнення можливості встановлення конкретних причетних осіб та погашення ними сум отриманих кредитних коштів, переважна більшість товариств-боржників, протягом 2015 року розпочала процедуру банкрутства, майже стовідсотково усі юридичні особи на даний час перебувають у стані «самоліквідації», причому ліквідатором даних підприємств є одна й та ж особа.

«На окрему увагу заслуговує факт співробітництва ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» з банком «MEINL BANK AG», - наголосили у Фонді.

Так, у 2012 році банк відкрив кореспондентські рахунки в MEINL BANK AG з метою, нібито, забезпечення надання якісних послуг клієнтам банку, діяльність яких пов’язана із зовнішньоторговельної сферою.

У 2014 році, після запровадження тимчасової адміністрації, з кореспондентського рахунку ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» австрійським банком списано 38 млн доларів США. Як випливає із листа іноземного банку, вказані кошти слугували забезпеченням за кредитом між «MEINL BANK AG» та компанією-нерезидентом. Проте, будь-які угоди, на які посилалась іноземна сторона при списанні коштів з коррахунку, у банку відсутні, у бухгалтерському обліку ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» факти вчинення правочинів, у результаті яких списані кошти із кореспондентського рахунку банку в «MEINL BANK AG», не відображались.

У результаті здійснення вказаних операцій з  «MEINL BANK AG» за кредитом клієнта австрійського банку – іноземною компанією, з банку виведено 38 млн доларів США.

28 квітня 2017 року співвласнику ПАТ «КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Нагадаємо, рішенням виконавчої дирекції Фонду затверджено ліквідаційну масу ПАТ КБ «ПІВДЕНКОМБАНК» станом на 02.02.2015 року (з урахуванням змін на 01.02.2017 року). Так, балансова вартість активів складає 6 636,44 млн грн, при цьому незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у понад 13 разів дешевше – у 486,42 млн грн.

Приміром, незалежна оцінка кредитного портфелю банку, вартість якого «на папері» сягає 5 065,75 млн грн, є в 11 разів меншою – 456,61 млн грн.

Коментарі
Додати коментар