До новин

Суд зобов’язав «Ельдорадо» погасити борг перед банком-банкрутом «Михайлівський»

09 січня, 2018
Борги
Суд зобов’язав «Ельдорадо» погасити борг перед банком-банкрутом «Михайлівський»

Госпсуд Києва 12 грудня 2017 року задовольнив позов ліквідатора банку «Михайлівський» та вирішив стягнути з ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» на користь позивача 147 млн грн заборгованості за кредитним договором від 2014 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» заперечувало проти задоволення позовних вимог ліквідатора банку «Михайлівський», вказуючи, що сторони уклали договір від 19.05.2016 про розірвання кредитного договору № 28/10-КЛ від 09.10.2014.

Натомість суд в своєму рішенні вказав, що постановою правління НБУ №917/БТ від 22.12.2015 банк «Михайлівський» було віднесено до категорії проблемних строком до 180 днів та до кінця цього строку йому встановлено ряд обмежень (в т.ч. не здійснювати кредитні операції в обсязі, що перевищує обсяг таких операцій на дату прийняття постанови без урахування нарахованих доходів за цими операціями та обсягу зобов`язань з кредитування, що надані банкам і клієнтам).

23 травня 2016 року банк «Михайлівський» був визнаний неплатоспроможним. Суд наголосив, що після віднесення банку «Михайлівський» до категорії проблемних, за приписами Закону України «Про банки і банківську діяльність» будь-які перерахування коштів, у т.ч. за кредитними договорами, повинні були носити міжбанківський характер і виключно через консолідований кореспондентський рахунок банку «Михайлівський», відкритий у Нацбанку. Водночас, як зазначається, відповідач перерахував кошти на рахунок № 20681300174801, відкритий в банку «Михайлівський».

Цитата з рішення суду:

«Тобто дані платежі є внутрішньобанківськими платежами, що свідчить про невідповідність дій банку щодо їх прийняття та виконання вимог здійснювати розрахунки виключно через консолідований кореспондентський рахунок у Національному банку України.

При цьому, достатність коштів на рахунку клієнта для виконання розрахункового документу не надає банку право, у випадку віднесення його до категорії проблемних, застосовувати інші платіжні механізми, як платіж через консолідований кореспондентський рахунок у Національному банку України.

Таким чином, оскільки вказані платежі є таким, що не відповідають механізму розрахунків у разі віднесення банку до категорії проблемних, проведені № 20681300174801 в ПАТ «Банк Михайлівський» операції є виключно коригуванням структури банківського балансу шляхом зміни обліку грошових зобов`язань».

За даними держреєстру, засновниками ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо» є кіпрська компанія «Потнеф Ентерпрайзіс Лімітед» і ТОВ «Дієса» (власник мережі магазинів побутової техніки та електроніки «Ельдорадо»).

Бізнесмен Віктор Поліщук (у свій час був власником банку «Михайлівський») у 2013 році публічно підтверджував, що придбав мережу «Ельдорадо».

Нагадаємо, 20.12.2017 Печерський райсуд м. Києва задовольнив клопотання ТОВ «Дієса» й інших компаній та скасував арешт, накладений ухвалою цього ж суду від 16.11.2017, на грошові кошти ТОВ «Дієса» в низці банків (у т.ч. Ощадбанку, ОТП Банку, Укрсиббанку, Альфа-Банку, Приватбанку, А-Банку, ПУМБ, Дельта Банку).

Вказаний арешт накладався в рамках кримінального провадження №42017100000000277 від 01.03.2017 за підозрою колишнього голови правління банку «Михайлівський» та інших посадовців банку в розтраті коштів банку.

Раніше в судових матеріалах наводилися дані слідчих прокуратури, що впродовж лютого-березня 2015 року банк «Михайлівський» надав кредити ТОВ «У.С. Інвест Україна», ТОВ «Русериос Техноінвест», САТ «Фонд страхових гарантій», ТОВ «Автокапітал 2005» на 501,1 млн грн без мети подальшого повернення кредитних коштів, а з метою фінансування господарської діяльності ТОВ «Екосіпан», яке було акціонером банку «Михайлівський» із часткою 100%, «шляхом здійснення сумнівних банківських транзакцій через ТОВ «Старкепітал», ТОВ «Статус Інк», ПрАТ «СК Форте»), ТОВ «Ініціатива Груп», ТОВ «Дієса», ТОВ «Інфотрейд Компані», ТОВ «ІК Добрий Капітал», ТОВ «Проф Індастрі», ТОВ «Профіт Юніон», ТОВ «Фірма Техно-Сервіс-1», ТОВ «Сектор-Т», що завдало тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та інтересам держави» (цитата з ухвали суду).

Відповідно до судових матеріалів, кредитний договір з САТ «Фонд страхових гарантій» датувався 31.03.2015, з ТОВ «Автокапітал 2005» - 26.03.2015, з ТОВ «У.С. Інвест Україна» - 13.03.2015. В офіційних даних НБУ у вказаний період як кінцевий бенефіціар банку (і ТОВ «Екосіпан») уже значився бізнесмен Віктор Поліщук.

За висновками слідства, протиправність використання вказаних компаній полягала в тому, що кредитні угоди укладені з порушенням вимог ст. 19 закону «Про банки та банківську діяльність», згідно з якою «банкам забороняється опосередковано здійснювати кредитні операції з пов`язаними з ним особами», у тому числі на підставі підроблених документів та з подальшим використанням коштів не за цільовим призначенням, а шляхом послідовного перерахування між контрагентами ПАТ «Банк Михайлівський», які згідно з постановою НБУ № 315 (відповідно до Листа НБУ № 26-0005/100905БТ від 12.12.2016) входять до переліку осіб з ознаками пов`язаності, а у подальшому на фінансування діяльності компанії, яка була прямим акціонером банку «Михайлівський» - ТОВ «Екосіпан».

Пряма мова з ухвали суду, який посилається на дані слідчих: «Тобто за рахунок коштів, залучених на депозитні рахунки фізичних осіб, шляхом кредитування вищевказаних юридичних осіб та подальшого перерахування за операціями покупки цінних паперів, і інших удаваних (фіктивних) операцій, відбулося виведення коштів з ПАТ «Банк Михайлівський» (повернення на ТОВ «Екосіпан» вкладу, що попередньо був внесений цим акціонером до капіталу ПАТ «Банк Михайлівський» в сумі близько 200 млн грн та залучення коштів своєї господарської діяльності у сфері реалізації побутової техніки в мережі магазинів «Ельдорадо».

Нагадаємо, раніше Печерський райсуд м. Києва в рамках ще одного кримінального провадження щодо сумнівних операцій банку «Михайлівський» - №42016100000000558 - накладав арешт на три об’єкти нерухомості, які, за даними прокуратури, належать ТОВ «Лізингова компанія «Ельдорадо»:

- нежитлова будівля літ.»Б-2», загальною площею (кв.м): 4789.5, що знаходиться за адресою: Харківська обл., м. Харків, проспект Гагаріна, 165 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна №187384263101);

- будівля, офісно-розважальний комплекс з торгівельними приміщеннями, загальною площею (кв.м): 19737.7, що знаходиться за адресою: Київська обл., м. Бориспіль, вулиця Київський Шлях, будинок 2/6 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна №154235132105);

- торгово-розважальний центр, загальною площею (кв.м): 76942.7, що знаходиться за адресою: Донецька обл., м. Маріуполь, Володарське шосе, 2 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна №11134414123).

У 2016 році у Фонді гарантування публічно заявляли, що «сподіваються» на накладання арешту на мережу «Ельдорадо», яку Фонд пов`язував з В. Поліщуком.

Натомість рітейлер «Ельдорадо» у зв`язку з цим заявляв про намір судитися з Фондом гарантування, вказуючи на відсутність правового зв`язку з банком «Михайлівський».

За даними Фонду гарантування, на 01.12.2017 вкладникам банку «Михайлівський» у межах гарантійної суми виплачено компенсації на 2,34 млрд грн (98,8% запланованих виплат).

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд арештував корпоративні права низки фірм у справі про банкрутство «Миїайлівського».

Коментарі
Додати коментар