До новин

До кінця року частка держбанків може збільшитися з 24% до 45%

20 травня, 2015
Санація
До кінця року частка держбанків може збільшитися з 24% до 45%

Частка державних банків в Україні може зрости з 24% до 45% вже до кінця цього року - початку наступного.

Про це йдеться в аналітичному звіті групи ICU по банківському сектору, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на FinMaidan.

Згідно з повідомленням ICU, націоналізація проблемних банків або їхня консолідація на базі державних - вимушений і незворотний процес.

«Держава вимушена йти на такі жертви, щоб врятувати банківську систему. Якщо говорити про західні і російські банки в Україні (а це одна третя банківського ринку за обсягом активів), їх будуть докапіталізовувати материнські структури, - сказав аналітик банківського сектора групи ICU Михайло Демків. - Що стосується банків з українським капіталом, то сьогодні у них дуже обмежені можливості щодо залучення капіталу від своїх акціонерів або зовнішніх інвесторів. За результатами нового стрес-тесту стане зрозуміло, які банки держава буде докапіталізовувати, а які ліквідує».

За прогнозами групи ICU, держава витратить на підтримку проблемних банків 84 млрд грн і таким чином оздоровить банківську систему.

«У програмі МВФ передбачені витрати на рекапіталізацію банківської системи і кредити Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) в сумі 139 млрд грн (7,5% від ВВП) в 2015 році. 55 млрд грн з цієї суми піде на виплату вкладникам ліквідованих банків. Таким чином, за розрахунками групи ICU, до кінця цього року - на початку наступного держава інвестує в банки 84 млрд грн», - сказав Демків.

На думку групи ICU, левова частина виплат на рекапіталізацію банків буде зроблена у четвертому кварталі 2015 року або у першому кварталі 2016 року, коли стане зрозуміло, чи зможуть окремі великі та середні банки виконати план докапіталізації за результатами перевірки банків.

Коментарі
Додати коментар