До новин

Газзбути вдвічі збільшили борги перед «Нафтогазом»

16 січня, 2018
Борги
Газзбути вдвічі збільшили борги перед «Нафтогазом»

Регіональні газопостачальні підприємства за рік збільшили заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» за поставлений природний газ більш ніж удвічі.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу компанії.

За 12 місяців 2017 року борг зріс з 9,9 млрд грн до 20,36 млрд грн.

«Нафтогаз» сподівається за допомогою розкриття інформації запобігти подальшому неконтрольованому збільшенню заборгованості цих посередників, яким «Нафтогаз» зобов'язаний поставляти газ за поточними правилами, встановленими кабінетом міністрів», - йдеться у повідомленні.

Поточний порядок поставки газу для потреб населення визначає, що «Нафтогаз» є єдиною компанією, зобов'язаною постачати газ газзбутам на пільгових умовах.

Відповідно, газ для продажу населенню газзбути купують виключно у НАК. При цьому частину газу для населення, використаного одержувачами пільг і субсидій, оплачує державний бюджет.

«Однак нові правила створюють для газзбутів можливість використовувати профінансовані державою субсидії для розрахунків з іншими оптовими постачальниками. В тому числі, ці гроші можуть бути використані для оплати газу, проданого газзбутами не населенню, а комерційним споживачам», - відзначають в НАК.

В «Нафтогазі» стурбовані, що зростання заборгованості газзбутів призведе до погіршення фінансового результату групи і зменшення платежів групи до держбюджету.

«За новими правилами ми зобов'язані постачати газ, але газзбути зможуть направляти отримані за нього гроші на розрахунки з іншими компаніями. Це не монетизація, а створення можливості для виведення грошей як з «Нафтогазу», так і з державного бюджету України», - пояснив глава НАК Андрій Коболєв.

Більшість газзбутв підконтрольні структурам Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, комерційний директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко закликав Кабмін позбутися посередників - газзбутів Фірташа - при поставках газу населенню.

«Нафтогаз» пропонує Кабінету міністрів покласти на компанію функції постачальника газу населенню в рамках механізму спеціальних зобов'язань.

Крім ринку постачання газу Group DF Фірташа контролює велику частку ринку розподілу газу, який є природною монополією (тобто таким, створення конкуренції на якому не вважається економічно доцільним).

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, борг підприємств перед «Нафтогазом» складає 28 мільярдів.

Коментарі
Додати коментар