До новин

Відбулася спільна нарада голів місцевих, апеляційних господарських судів та суддів Касаційного госпсуду

18 січня, 2018
Події
Відбулася спільна нарада голів місцевих, апеляційних господарських судів та суддів Касаційного госпсуду

У Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду відбулася спільна нарада голів місцевих, апеляційних господарських судів та суддів КГС ВС щодо питань застосування Господарського процесуального кодексу України.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу ВГСУ.

Захід відбувся 12 січня, нарада розпочалася з виступів Голови Верховного Суду Валентини Данішевської та заступника голови Верховного Суду, голови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдана Львова.

У своєму виступі голова Верховного Суду Валентина Данішевська наголосила на пріоритетних напрямках для успішного функціонування судової системи.

«Звертаючись до суду, громадяни насамперед мають отримати захист своїх прав та зрозуміле, виважене рішення. Крім того, ми завжди повинні дбати про якість судових рішень. Лише при злагодженій роботі і належній комунікації ми зможемо досягти результатів».

На думку Валентини Данішевської, також важливим у подальшій роботі є підвищення довіри до судової гілки влади. «Вмотивованість судових рішень та єдність судової практики є головним чинником у відновленні довіри до судової влади. Необхідно налаштовуватись на конструктивну співпрацю і підвищувати авторитет судової системи. Очікую, що завдяки єдності наших позицій подібні заходи і спілкування сприятимуть цьому», – підкреслила Голова ВС.

У свою чергу, заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов зупинився на питаннях реорганізації мережі судів, зокрема, господарських, та на особливостях кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих і апеляційних судів на відповідність займаній посаді.

Судді господарських судів обговорили проблемні питання та особливості застосування норм Господарського процесуального кодексу України, зокрема:

- представництво в судовому процесі (імплементація до ГПК змін до Конституції України щодо представництва інтересів осіб у судовому процесі адвокатом, документи, що підтверджують повноваження представників);

- порядок вручення судового рішення (порядок обрахунку строків, початок перебігу яких визначено днем вручення  судового рішення);

- порядок ухвалення судових рішень (нарадча кімната);

- форми господарського судочинства: наказне провадження, позовне провадження (загальне або спрощене) (письмове провадження; визначення малозначності справи; можливість віднесення немайнових спорів до малозначних справ; процесуальні фільтри; порядок оформлення судового наказу);

- участь прокурора в судовому процесі (порядок та підстави вступу; право на подачу апеляційної, касаційної скарги);

- порядок та строки розгляду справ судами першої та апеляційної інстанцій, провадження в яких порушено до 15.12.2017 (порядок розгляду справ щодо оскарження рішень третейських судів, про видачу наказів на примусове виконання рішень третейських судів, провадження у яких відкрито до 15.12.2017; випадки, коли розгляд справи починається спочатку; вплив змін у складі суду для строків розгляду справи);

- повноваження помічника судді;

- склад суду для винесення судових рішень в апеляційному порядку (порядок розгляду апеляційних та касаційних скарг, що надійшли після закінчення розгляду скарги іншої особи);

- способи судового захисту.

Під час жвавої дискусії судді обмінялися думками та висловили пропозиції щодо необхідності подальшої спільної роботи з напрацювання єдиної практики застосування нових процесуальних норм.

Коментарі
Додати коментар