До новин

Банки-банкрути погасили торік рефінанс на суму 2,1 млрд грн

18 січня, 2018
Банкрутство фінустанов
Банки-банкрути погасили торік рефінанс на суму 2,1 млрд грн

За даними НБУ, в 2017 році регулятор отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 2,1 млрд грн. Ця сума складалася з коштів, що надійшли від реалізації Фондом гарантування вкладів фізичних осіб заставного майна (активів) та коштів, отриманих з інших джерел.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Зокрема, за 2017 рік ФГВФО було реалізовано заставлене майно на суму 595.84 млн грн, з яких НБУ отримав 574.7 млн грн. Переважну більшість реалізованих активів, а саме на суму 529.2 млн грн, становили права вимоги за заставленими НБУ кредитними договорами. Сума отриманих коштів НБУ від реалізації майна у 2017 році на 13% перевищує показник реалізації аналогічних активів у 2016 році (510.2 млн грн).

Стосовно інших джерел погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків, то це були кошти від:

- погашення майнових прав на суму 764,5 млн грн;

- погашення ОВДП на суму 664.3 млн грн;

- продаж банківських металів на суму 62 млн грн;

- погашення майнових прав третіми особами на суму 7,3 млн грн.

«Як зазначається, за найвищу ціну (243,7 млн грн) у 2017 році було реалізовано права вимоги за кредитним договором, переданим ПАТ "Дельта Банк" у заставу НБУ.

Також за 2017 рік більш, ніж у 13 разів збільшилися обсяги погодження НБУ реалізації прав вимоги за заставленими кредитними договорами. Зокрема, було прийнято 63 рішення щодо реалізації прав вимоги за 50.2 тис. кредитних договорів, загальна заборгованість за якими складає майже 55 млрд грн.

Збільшення обсягів погодження реалізації заставленого майна (активів) відбувається у зв’язку з підвищенням оперативності прийняття управлінських рішень з боку ФГВФО.

На збільшення продажів заставленого майна також вплинув перехід ФГВФО на електронну систему торгів ProZorro.Продажі, яка надає змогу задіяти одразу 29 провідних електронних майданчиків України, забезпечує прозорість та неупередженість організаторів торгів.

Нагадаємо, що з січня 2017 року реалізація заставленого Національному банку майна здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб через систему торгів ProZorro.Продажі", - додали в НБУ.

Раніше Нацбанк повідомляв, що станом на 01.01.2018 борг банків по рефінансуванню становив 68,9 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар