До новин

ФДМУ просить прокуратуру не заважати поверненню «Укртелекому» до держвласності

31 січня, 2018
Резонансні справи
ФДМУ просить прокуратуру не заважати поверненню «Укртелекому» до держвласності

Генеральна прокуратура наклала арешт на акції «Укртелекому», що зробило будь-який їхній рух неможливим.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав в.о. глави Фонду держмайна Віталій Трубаров, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Фонд держмайна звернувся до Генпрокуратури з проханням, у разі позитивного рішення суду по акціях ПАТ «Укртелеком», дозволити їх оперативне зарахування на рахунки Фонду.

Він зазначив, що розгляд касаційної інстанції у справі «Укртелекому» заплановано на 20 лютого 2018 року і ФДМ очікує прийняття остаточного рішення щодо повернення акцій оператора державі для подальшого їх зарахування на рахунки Фонду.

«Поряд з цим судовим процесом, існує ще один, пов'язаний з акціями «Укртелекому» в рамках провадження Генеральної прокуратури, яка наклала арешт на дані акції, що зробило будь-який їхній рух неможливим», - написав Трубаров.

За його словами, після зарахування акцій на рахунки ФДМ, Фонд планує провести повну інвентаризацію даного активу, оскільки акції повинні бути підтверджені майном.

«Ми порівняємо те майно, яке продавали, з тим, що є на сьогодні, і якщо було незаконне відчуження, то всі втрати будуть відняті і пред'явлені компанії, яка є суб'єктом господарювання», - підкреслив він.

Як повідомлялося, 19 жовтня 2017 року Господарський суд Києва за позовом Фонду державного майна розірвав укладений в березні 2011 року за підсумками приватизаційного конкурсу договір купівлі-продажу акцій найбільшого оператора фіксованого зв'язку «Укртелеком» з компанією «ЕСУ», яка належить бізнесмену Рінату Ахметову, тим самим повернувши пакет акцій «Укртелекому» у державну власність.

У Фонді держмайна повідомили, що компанія «ЕСУ» не виконала свої зобов'язання щодо інвестування 450 мільйонів доларів протягом 5 років у розвиток підприємства, через що фондом був ініційований позов про розірвання договору купівлі-продажу акцій «Укртелекому».

За рішенням суду з рахунків «ЕСУ» має бути стягнена пеня в розмірі 2,171 мільярда гривень, нарахована за неналежне виконання договору купівлі-продажу пакета акцій «Укртелекому».

12 грудня апеляційний суд відмовився задовольнити позов приватної компанії «ЕСУ» на рішення попередньої судової інстанції, згідно з яким у державну власність повернуто компанія-оператор фіксованого зв'язку «Укртелеком».

У компанії «ЕСУ» повідомили про наміри подати касаційну скаргу на рішення апеляційного суду.

Нагадаємо, Фонд держмайна в травні 2011 року продав 92,79% акцій Укртелекому українській «дочці» австрійської компанії EPIC - фірмі ЕСУ - за 10,5 млрд гривень.

Потім ЕСУ перепродала цей актив групі СКМ Ріната Ахметова. Бізнесмен став власником компанії опосередковано.

Він придбав у EPIC 100% акцій компанії UА Тelecominvest Limited, якій належать корпоративні права українського ТОВ «ЕСУ».

Остання компанія була безпосереднім власником Укртелекому, контролюючи майже 93% акцій компанії.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд Лондона зобов'язав Ахметова доплатити Фірташу за «Укртелеком».

Коментарі
Додати коментар