До новин

Фонд гарантування затвердив умови реструктуризації іпотечних кредитів фізосіб

09 лютого, 2018
Борги
Фонд гарантування затвердив умови реструктуризації іпотечних кредитів фізосіб

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив умови реструктуризації заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб перед банками, що ліквідуються.

Відповідне Положення, а також необхідні зміни до існуючих нормативних актів Фонду було затверджено рішенням виконавчої дирекції від 5 лютого 2018 року, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

У Фонді наголосили, що документ уже подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

«Розроблені Фондом умови реструктуризації будуть єдині для всіх банків, що ліквідуються. Скористатися ними зможуть усі фізичні особи – клієнти банків, що ліквідуються, які мають заборгованість за кредитними договорами, виконання зобов’язань за якими забезпечено іпотекою. Серед ключових моментів розробленої програми реструктуризації – перегляд черговості погашення кредитної заборгованості. Так, на період реструктуризації, у першу чергу, відбуватиметься погашення основної суми кредиту, а процентна ставка встановлюється на рівні 0,01% річних, а комісійні винагороди – на рівні 1 грн. Крім того, у разі дострокового погашення заборгованості не застосовуватимуться будь-які штрафні санкції. При цьому, після укладення договору про реструктуризацію, позичальнику необхідно буде сплатити не менш, ніж 10 % від суми кредитної заборгованості (тіло + нараховані проценти+ нараховані комісії), розрахованої станом на дату звернення фізичної особи – боржника щодо реструктуризації», - прокоментували у прес-службі ФГВФО.

«Розробляючи умови реструктуризації нам важливо було знайти баланс між інтересами позичальників і кредиторів банків, вимоги яких задовольняються за рахунок повернутих кредитів. На сьогодні, рівень обслуговування іпотечних кредитів варіюється, як кажуть, у межах статистичної похибки – 2-3 %. Очікуємо, що затвердження умов реструктуризації допоможе підвищити цей показник. Відтак – зростуть і надходження до неплатоспроможних банків. Нагадаю, загальний портфель іпотеки неплатоспроможних банків становить майже 40 тисяч кредитів, загальна заборгованість за якими складає 68 млрд грн», – сказала заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут. 

Період реструктуризації, відповідно до вимог Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», не може перевищувати строк ліквідації банку. Після завершення цього періоду – Усі істотні умови, у тому числі  черговість погашення кредитної заборгованості та відсоткові ставки за користування кредитом, встановлюються відповідно до умов кредитного договору, що діяв до проведення реструктуризації.

– Усі позичальники неплатоспроможних банків повинні розуміти: Фонд може діяти тільки у межах чинного законодавства. Переглядати валюту кредиту, курс, «прощати» частину боргу або ж пропонувати реструктуризацію понад термін ліквідації банку – Фонд не може. Крім того, усі неповернуті кредити, які є основними активами банків, рано чи пізно будуть виставлені на продаж. Утім, у Фонді запевняють, що обслуговування за графіком дає позичальнику численні переваги: права вимоги за їх кредитами будуть продаватися в останню чергу, та найголовніше – у придбанні таких кредитів передусім будуть зацікавлені діючі банки. До того ж, обслуговування кредитів за графіком виключає підстави для звернення стягнення на передане у заставу банка майно, – сказала Ольга Білай, директор департаменту управління активами Фонду.

Умови реструктуризації почнуть діяти після офіційного опублікування за результатами державної реєстрації рішення виконавчої дирекції Фонду у Міністерстві юстиції України, про що буде повідомлено додатково.

«Тим часом, позичальники уже сьогодні можуть звертатися до банків за інформацією щодо стану їх кредитної заборгованості», - додали у прес-службі Фонду.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВФО ініціюватиме підвищення суми відшкодування при банкрутстві банків.

Коментарі
Додати коментар