До новин

Кредитний реєстр НБУ: нові можливості для кредиторів

12 лютого, 2018
Борги
Кредитний реєстр НБУ: нові можливості для кредиторів

Верховна Рада ухвалила закон №7114-д про створення і впровадження кредитного реєстру Національного банку України і вдосконалення процесів управління кредитними реєстрами банків. Цей документ – одна з умов співпраці України з МВФ. Як сприйняли новий закон у банківському середовищі?

Роман Шпек, голова Ради Незалежної асоціації банків України

Закон покращить умови для більш активного кредитування

Пожвавить кредитування зміна економічного середовища, довіра учасників бізнесу, інвесторів до дії органів влади щодо політики реформ. Бізнес хотів би розуміти наскільки макроекономічні цілі, інфляційні цілі Нацбанку України і уряду єдині, чи в них є у кожного свої цілі. Це передумова активного кредитування. Але цей закон на мікрорівні надзвичайно важливий. Бо дасть можливість банкам більш ефективно, більш прагматично і швидше оцінювати ризики. Якщо середовище міняється, банки будуть проявляти більший чи менший апетит на ризики. Наявність такої інформації сприятиме швидшому прийняттю рішення щодо кредитування, а її відсутність, особливо в умовах української практики корупції, необов’язковості законодавства, можливості невиконання чи затягування виконання зобов’язань за договором призводило до того, що банки зупиняли активні операції, зменшували свої апетити на ризики. Від цього страждали усі в цілому – країна, економіка. Закон покращить підприємницькій та інвестиційний клімат і умови для більш активного кредитування комерційних банків. 

Сергій Панов, заступник голови правління, керівник юрдепартаменту УкрСиббанку BNP Paribas Group

Це дуже важливий і великий прорив

Дивне, але все ж таки Верховна Рада ухвалила закон про кредитний реєстр НБУ, це велика перемога Національного банку, я вважаю. Незалежна асоціація банків України дуже активно це підтримувала і попри те, що це питання можливо спірне для позичальника, для ринка, для фізичних осіб, для їх персональних даних, бо інформація буде розміщена у Кредитному реєстрі, якщо сума боргу більше ста мінімальних заробітних плат. І якщо вони звертатимуться за новим кредитом, НБУ буде надавати таку інформацію – це великий плюс. Ми будемо бачити бенефіціарів, ми будемо бачити фактично бізнес, аудиторську звітність,  мати доступ – є вона чи ні, це великий плюс для кредиторів. І в той же час це буде для нас певним елементом для розуміння того, наскільки добре ми знаємо клієнта – це дуже важливий і великий прорив.

Коментарі
Додати коментар