До новин

Світовий банк: Україна не лишиться наодинці з борговою проблемою

19 лютого, 2018
Борги
Світовий банк: Україна не лишиться наодинці з борговою проблемою

Віце-президент Світового банку Сиріл Муллер прокоментував суттєве зростання необхідних виплат України по валютним боргам у найближчі роки: «Здатність України обслуговувати свої боргові зобов`язання є вкрай важливою. Втрачати цю здатність не можна. Якщо Україна відмовиться від обслуговування цих боргів, вона втратить можливість залучити нові кредити на зовнішніх ринках. Впевнений, що ви зможете виплатити свої борги і в цьому, і в наступних роках. Уже є план фінансування, який допоможе вам це зробити. Ви не залишитеся наодинці із «борговою» проблемою.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Дзеркало тижня».

Однак украй важливими є дві складові цього плану. По-перше, йдеться про оптимізацію управління державним боргом, яка дасть змогу у майбутньому уникнути тієї ситуації, що склалася зараз, коли більшість виплат припали на досить короткий період. Боргові виплати треба планувати заздалегідь. Українські органи влади повинні змінити свої підходи до боргової політики, плануючи не лише залучення коштів, а й майбутні виплати за запозиченнями, розтягуючи ці виплати у часі. По-друге, Україні важливо зберегти доступ до фінансування не лише Світового банку та МВФ, але й на зовнішніх ринках запозичень. А залучати кошти, щоб фінансувати поточні борги, доведеться. Для того, щоб була можливість отримати нові кредити, міжнародні джерела фінансування мають бути впевненими у тому, що українська економіка буде розвиватися.

Економічна програма уряду України має відповідати очікуванням кредиторів. Ми зараз ведемо дискусію з вашим урядом, обговорюючи шляхи прискорення темпів розвитку економіки у майбутньому таким чином, щоб виконати усі поточні зобов`язання і в майбутньому забезпечити стійкий економічний розвиток, який став би тим позитивним сигналом, якого чекають потенційні кредитори. Скажу, що ми віримо у виконання усіх цих завдань.

Програма з МВФ закінчується, але це не означає, що ви не можете розпочати нову програму співпраці. Або, наприклад, продовжити діючу. Ми, зі свого боку, також готові підтримувати Україну в майбутньому. Але для того, щоб ця підтримка матеріалізувалася, економічна та соціальна політики України у майбутньому повинні відповідати нашим спільним цілям. Тобто мають бути спрямовані на посилення економічної стабільності, стимулювати економічний розвиток, поліпшувати добробут людей. Як тільки буде зроблено кроки у цих напрямах, Україна зможе розраховувати на допомогу від міжнародних фінансових установ. Ми давні партнери і завжди готові допомогти.

Ми зараз обговорюємо з урядом проект програми прямої бюджетної підтримки України. По суті, ця допомога дасть змогу частково фінансувати витрати, пов`язані із борговими виплатами України. Програма передбачає надання 800 млн дол. гарантій уряду України. Також зараз ми обговорюємо низку проектів в енергетичному секторі, сподіваємося залучити інвестиції й у ці проекти. А також ми хотіли б підтримати перетворення, які відбуватимуться в агросекторі. Звісно, цим наша допомога не обмежиться, в розробці низка проектів, що стосуються медичної сфери, соціального захисту, розвитку підприємництва.

Ситуація складна, але є кілька чинників, які свідчать про те, що вона керована. Насамперед ми маємо відзначити той прогрес, якого досягнуло Міністерство фінансів у подоланні бюджетного дефіциту. Це дуже важливо для стабільної економіки. По друге, ми бачимо, що Національний банк, підвищуючи облікову ставку, робить усе можливе для того, щоб взяти під контроль інфляцію, врешті-решт йому це вдасться. Тож лишається питання зовнішньоекономічного балансу, але і його можна вирішити. Ми вже бачимо зростання експорту. Це хороший сигнал. Тепер треба зробити максимум для того, щоб диверсифікувати експортні ринки та товари, які Україна експортує. Це дасть змогу у майбутньому уникати загрози девальвації та менше залежати від світових сировинних ринків.

Україна насправді має всі необхідні інструменти для того, щоб уникати нестабільності на валютному ринку, тиску на гривню та зростання інфляції. Але використовувати ці інструменти треба постійно. Це щоденна кропітка робота уряду та Національного банку. Власне, допомога Світового банку і МВФ, крім усього іншого, полягає у практичних порадах, що робити для того, аби у майбутньому уникати шоків для економіки.

У кожній сфері, наприклад в енергетиці чи сільському господарстві, будь-які перетворення можуть бути болючими і негативно сприйматися як бізнесом, так і населенням. Але існують заходи, які дають можливість компенсувати негативний вплив реформ. Наприклад, в енергетиці значне підвищення тарифів було компенсоване запровадженням субсидій, які допомагають громадянам пережити ці перетворення. Звичайно, це збільшує витрати держави на впровадження реформ, ті ж субсидії — це досить велика частина видатків державного бюджету України, їх отримує половина українських сімей. Але під час трансформацій враховувати їх вплив на громадян необхідно. Звісно, під час інших реформ також важливо враховувати соціальний аспект. А люди на виборах дадуть справедливу оцінку тому, чи вдалося владі трансформувати економіку, врахувавши інтереси населення, і головне, чи призвели ці трансформації до очікуваних результатів. Вважаю, що відповідь — у пошуку балансу між інтересами держави та потребами громадян. Я вражений здатністю українців переживати труднощі — ви надзвичайно стійкі люди. Це викликає захоплення і потребує винагороди. Найперше, про що має дбати українська влада, — поліпшення життя громадян.

Ви знаєте, я був одним із перших представників Світового банку, які приїхали до України після проголошення незалежності. Ви пройшли довгий шлях і багато зробили для збільшення свого потенціалу. Час цей потенціал використати.

Коментарі
Додати коментар