До новин

Розпочав роботу XV з'їзд суддів України

06 березня, 2018
Події
Розпочав роботу XV з'їзд суддів України

З 5 по 7 березня проходить XV з'їзд суддів України. На з'їзді делегати мають обрати члена ВККС (претендують 8 кандидатів), Вищої ради правосуддя (34 кандидати) і новий склад Ради суддів України.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Юридичну газету».

Першою слово взяла голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, яка повідомила, що за з’їзд було зареєстровано 300 делегатів. У свою чергу Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зазначила, що забезпечення судової реформи майже завершено, хоча є і деякі проблеми у тому, щоби зробити її дієвою та результативною. «Без суду не буде і повноцінної демократичної держави, тому також важливим є питання довіри. Так, існують й інші проблеми - важкі умови праці, нестача кадрів тощо, - проте лише спільними зусиллями ми зможемо повернути довіру людей», - вказала пані Данішевська.

За словами голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, наразі є досить високим тиск на суддів, у т.ч. органів влади та народних депутатів (є близько 19 звернень). «Якщо порівняти, то, наприклад, у 2013 році у Єдиному реєстрі досудових розслідувань було 220 кримінальних правопорушень, у 2015-му – вже 388, 2016-му – 374, а 2017-му – 517. При цьому відомо лише про 1 випадок, коли при розслідуванні було оголошено підозру. Ми хочемо, щоби факти втручання у діяльність судді виносилися на рівень Генеральної прокуратури, і судді про них повідомляли. Рішення щодо цих питань повинні прийматися швидко», - розповів він. Також пан Бенедисюк торкнувся питання охорони судів, зазначивши, що для створення служби судової охорони знадобиться, за оцінками експертів, щонайменше 5 років.

Головуючим на з'їзді було обрано заступника голови РСУ Богдана Монича, а секретарем - суддю Деснянського районного суду м. Києва Олену Журавську.

Також було висунуто таку кількість кандидатів до складу Ради суддів України:

17 - від місцевих загальних судів;

5 - від апеляційних судів з розгляду цивільних, кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення;

7 - від місцевих адміністративних судів;

3 - від апеляційних адміністративних судів;

5 - від місцевих господарських судів;

2 - від апеляційних господарських судів;

4 - від Верховного Суду.

Коментарі
Додати коментар