До новин

Мільйонні борги «Київенерго»: чи можуть споживачам відключити гарячу воду?

20 березня, 2018
Борги
Мільйонні борги «Київенерго»: чи можуть споживачам відключити гарячу воду?

Заборгованість підприємства не є підставою для припинення надання споживачам послуги, відповідно, відключати гарячу воду не мають права.

Про це в розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Слово і Діло».

Бойко прокоментувала повідомлення «Київгазу» про те, що через заборгованість «Київенерго», яка наразі перевищує 200 мільйонів гривень, кияни можуть залишитися без гарячої води.

«Припинення надання послуги технічно можливе лише в разі, якщо споживачі самі відмовляться від послуги цієї компанії або якщо споживачі мають велику заборгованість. Заборгованості населення немає, тому відключати гарячу воду не мають права з точки зору закону», – зазначила Бойко.

Вона підкреслила, що такі колосальні борги утворюються з декількох причин.

«Частина заборгованості – це, як правило, пільги та субсидії, кошти, які держава заборгувала «Київенерго». Накладаються штрафні санкції. Це не просто сама по собі чиста сума. Є ще штрафні санкції. Крім того, є ще різниця в тарифах. Це також усі борги держави, які тягнуться вже давно. Але ж ця заборгованість також нікуди не поділась», – уточнила експерт.

Звичайно, є питання до «Київенерго», чому вони спрямовують кошту на якісь інші цілі й не розраховуються, додала вона.

«Проте основна проблема – це борги держави, за які нараховуються штрафні санкції. Відповідно, вони зростають і утворюється така снігова лавина у вигляді мільйонних боргів», – констатувала Бойко.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко підкреслив, що компанії мають вирішити питання заборгованості між собою й через це не мають страждати споживачі.

«Якщо є якісь претензії, то «Київгаз» має подати позов на «Київенерго». Потім потрібно довести, що «Київенерго» не сплачує ці кошти їм у судовому порядку. Має бути рішення суду, який має зобов’язати компанії виконувати свої повноваження. Без судового рішення ніхто немає права відключати газ», – зазначив він.

Свої претензії компанії мають вирішувати цивілізовано, пояснив Омельченко.

«Не можуть домовитись нормально – є суд. Але позиція «ви не платите, а ми відключимо воду» виглядає як дикість», – підсумував експерт.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв штрафні санкції для надавачів послуг, якщо вони завищуватимуть рахунки за ЖКП.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Київенерго» назвало найбільших «бюджетних» боржників за тепло.

Коментарі
Додати коментар