До новин

У Фонді гарантування розповіли про якість застав у банках-банкрутах

02 квітня, 2018
Банкрутство фінустанов
У Фонді гарантування розповіли про якість застав у банках-банкрутах

У більшості випадків майно, надане в заставу за кредитом, виданим збанкрутілим банком, не має ніякої цінності, а його номінальна вартість завищена в рази.

Про це розповіла заступник голови Фонду гарантування вкладів фізосіб Світлана Рекрут, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на РБК-Україна.

«Балансова вартість активів цих 94 банків (неплатоспроможних) близько 500 млрд гривень, а їх оціночна вартість - 100 млрд, і це дуже оптимістична оцінка. Ринкова вартість активів набагато менше», - розповіла вона.

За словами Рекрут, шахраї з метою виведення активів та коштів банків надавали в заставу за кредитами найнесподіваніші активи, а часто і фіктивні.

«В заставі може бути все що завгодно. Застави хорошої якості - це нерухомість, бізнес. Застава поганої якості - «сміттєві» цінні папери, товари в обороті. Навіть газ у трубах, урожай 2014 року або олів'є в супермаркеті буває у вигляді застави. У випадку з банком «Фінанси та кредит» в якості застави були пігулки», - розповіла вона.

Рекрут також повідомила, що частка активів, щодо яких надані фіктивні застави, становить близько 40%. Чиновниця також розповіла про хід судових розглядів у справах про виведення активів із збанкрутілих банків.

«Ми подали понад 4 тис. заяв про порушення, але до суду дійшло 23 заяви. Найгучніші факти крадіжки активів були у банку «Михайлівський», такого ноу-хау ринок України ще не бачив. Є провадження по банку «Хрещатик». Там за участю комунальних підприємств відбувалися масові фінансові транзакції для виведення коштів з банку. З «Дельта Банку» є справи через виведення активів на 25 млрд гривень. На компанії-пустушки видавали фіктивні кредити без застав», - пояснила Рекрут.

Коментарі
Додати коментар