До новин

Верховний суд: Керівник доведеного до банкрутства підприємства має відповідати за накопичені борги

04 квітня, 2018
Банкрутство підприємств
Верховний суд: Керівник доведеного до банкрутства підприємства має відповідати за накопичені борги

Верховний суд України вирішив, що керівник збанкрутілого підприємства відповідає субсидіарно (додатково) за зобов'язаннями підприємства.

Постанова по справі № 923/862/15 була винесена у складі колегії суддів Касаційного господарського суду, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на strana.ua.

При проведенні ліквідаційної процедури по даній справі було виявлено відсутність коштів на рахунках боржника та відсутність активів банкрута.

Суд першої інстанції при розгляді цієї справи задовольнив заяву ліквідатора про встановлення субсидіарної відповідальності керівника підприємства у зв'язку з доведенням до банкрутства цього підприємства. Суд встановив, що майнові активи підприємства були відчужені в результаті рішень та дій керівника цього підприємства та господарська діяльность підприємства призупинена незаконним способом.

Апеляційний суд залишив це рішення без змін.

Верховний суд визнав обґрунтованим такий висновок судів першої та апеляційної інстанцій.

Згідно законодавства, договором або законом може бути передбачена поряд з відповідальністю дебітора додаткова (субсидіарна) відповідальність іншої особи.

Так, ч. 5 ст. 41 Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» встановлено, що при здійсненні своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями боржника у зв'язку з доведенням його до банкрутства.

Верховний суд дійшов висновку, що у разі банкрутства боржника по вині його засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, в тому числі за виною керівника дебітора, який має право надати обов'язкові для боржника накази або мають можливість іншим чином визначити його дії, на такі особи можуть бути введена субсидіарна відповідальність за його зобов'язаннями. Така відповідальність настає в разі недостатності майна боржника.

Також ВС зазначив, що діюче законодавство не пов’язує можливості настання субсидіарної відповідальності за відповідними особами згідно ч. 5 ст. 41 Закону з обов'язковою наявністю вироків щодо таких осіб.

Нагадаємо, субсидіарна відповідальність - додаткова відповідальність, коли поряд з основною боржником до відповідальності притягається й інша особа.

Коментарі
Додати коментар