До новин

Суд оголосив перерву за позовом Мін'юсту про стягнення з підконтрольного «Роснефти» Лисичанського НПЗ 705 млн грн

10 квітня, 2018
Резонансні справи
Суд оголосив перерву за позовом Мін'юсту про стягнення з підконтрольного «Роснефти» Лисичанського НПЗ 705 млн грн

Господарський суд Луганської області в середу почав розгляд по суті позову Міністерства юстиції про стягнення з ПАТ «Линік» (Лисичанський НПЗ, Луганська обл.) 705 млн грн як регресу за програним у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) позовом компанії «Агрокомплекс».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«З огляду на дуже великий обсяг інформації, усе вже втомилися. Попереду ще дуже велика маса досліджень доказів. Тому в судовому засіданні оголошуємо перерву до 17 квітня 2018 року», - сказала ведуча слухання суддя Тетяна Косенко.

Представники Мін'юсту наполягають на своїх вимогах, тоді як представник відповідача вказує, що позов спрямований не за адресою, оскільки, згідно з рішенням ЄСПЛ, «Линік» не є порушником закону.

«Ми не проти чітко встановленого законом права Мін'юсту на звернення за регресом, але право має бути до винної особи», - сказав він.

Раніше в січні і березні 2018 року Госпсуд Луганської області відмовив Мін'юсту в забезпечувальних заходах за цим позовом: позивач просив заарештувати нерухоме майно та заборонити операції із його відчуження.

Заступник міністра юстиції Сергій Шкляр у січні пояснював, що позов виник внаслідок виконання рішення ЄСПЛ, за яким вже здійснено виплату 27 млн Євро з державного бюджету, що з урахуванням відсотків становить 705 млн грн.

ЄСПЛ визнав у 2011 році компанію «Агрокомплекс» постраждалою у судовому процесі за прострочені борги проти Лисичанського НПЗ, а через два роки постановив виплатити «Агрокомплексу» 27 млн Євро справедливої компенсації, які і були перераховані у відведений судом дворічний термін.

У письмовому рішенні ЄСПЛ зазначалося, що «Агрокомплекс» проводив із російськими компаніями бартерні операції з обміну української харчової сировини на російську сиру нафту для подальшого продажу готових нафтопродуктів. Справа стосувалася процедури банкрутства періоду 1996-2004 рр., ініційованої заявником проти найбільшого нафтопереробного заводу в Україні в спробі відновити прострочені заборгованості.

Коментарі
Додати коментар