До новин

Банк «Фінанси та кредит» сприяв «Росаві» в сумнівних операціях - ДФС

16 квітня, 2018
Банкрутство фінустанов
Банк «Фінанси та кредит» сприяв «Росаві» в сумнівних операціях - ДФС

Офіс великих платників податків в офіційному повідомленні заявив, що провів позапланову перевірку ПрАТ «Росава», за результатами якої було встановлено порушення вимог валютного законодавства в частині недотримання граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД і донараховано пеню у розмірі 1 278,66 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу ДФС.

Як зазначається, за період з 2011 р. ПрАТ «Росава» за зовнішньоекономічним контрактом було перераховано на рахунок нерезидента 52,66 млн дол США як авансову оплату за товар, який так і не було поставлено. Аванс також не було повернуто, хоча однією з вимог українського валютного законодавства є повернення валютних цінностей на територію України у встановлені терміни.

«Приховати виведення коштів компанії допоміг обслуговуючий банк – ПАТ “Банк “Фінанси та Кредит”, через який здійснювалось перерахування валютних коштів і який разом з ПрАТ “Росава” належить до фінансово-промислової групи “Фінанси та Кредит”, бенефіціарним власником якої є Костянтин Жеваго. Натомість, відповідно до розділу 5 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої Постановою Правління НБУ від 24.03.1999 року N 136, обслуговуючий банк повинен був надати податковим органам інформацію про виявлені у звітному місяці факти порушень, у даному випадку – щодо ненадходження виручки або товарів у встановлені законодавством строки.

Відповідна інформація від банку до податкових органів не надходила. 17 грудня 2015 у банку було відізвано ліцензію на здійснення банківської діяльності та розпочато процедуру ліквідації банку Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. При проведенні аудиту Фондом гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації АТ «Банк «Фінанси та Кредит» було встановлено, що валютну операцію ПрАТ «Росава» з контролю не знято», - йдеться в повідомленні Офісу великих платників податків.

Коментарі
Додати коментар