До новин

З рахунків фірм Януковича-молодшого у збанкрутілому ВБР зняли арешт

18 квітня, 2018
Резонансні справи
З рахунків фірм Януковича-молодшого у збанкрутілому ВБР зняли арешт

Суд зняв арешт з рахунків компаній у Всеукраїнському банку розвитку, пов’язаних з сином екс-президента Віктора Януковича Олександром.

Про це йдеться у двох рішеннях Печерського райсуду Києва від 14 лютого, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Економічну правду».

Арешти були накладені у 2015 та 2016 році у справі про заволодіння державними коштами через регіональні відділення «Укрзалізниці».

Рахунки компаній, створених, за версією слідства, для легалізації коштів, знаходяться у збанкрутілому «Всеукраїнському банку розвитку», який належить Олександру Януковичу.

Загалом слідство вказувало 12 фірм, підконтрольних службовим особам банку Януковича-молодшого.

Лютневими рішеннями суд скасував арешт рахунків 9 фірм: ТОВ «Араніт К», «Квардіс Н», «Тіпікон А», «Вектор-Перспектива», «Компанія з управління активами «ВБР-ІНВЕСТ», «Ді Соуз», «Мелон 8», «Бенефіт-Консалт» та «Лайтрум»

У попередніх судових рішеннях, йшлось, що на рахунки цих компаній ймовірні фігуранти злочину перерахували загалом майже 550 мільйонів гривень та понад 27 мільйонів доларів США.

В одному з рішень про скасування арешту зазначено, що правами на арештовані рахунки наразі володіє ТОВ «Аскор-Інвест». Вказано також, що підозр у справі досі не оголошено, а «слідчим не доведено, що кошти на вказаних рахунках є предметом злочинної діяльності».

Ці обставини стали підставами для скасування арешту.

«Українська правда» звернулась із запитом до Нацполіції щодо того, які суми наразі заарештовані у справі та чи планує слідство просити про повторий арешт.

За версією слідства, у період з 01.01.2013 по 30.06.2014 службові особи «Всеукраїнського банку розвитку» з метою отримання державних коштів незаконно кредитували «Донецьку залізницю», «Львівську залізницю», «Одеську залізницю», «Південно-Західну залізницю», «Південну залізницю» і «Придніпровську залізницю».

Загальна сума незаконних кредитів становила понад 2,5 млрд. грн.

Слідство також вважає, що для легалізації коштів працівники банку розмістили їх на рахунках, оформлених на підставних осіб – 33 працівників цього банку та  12 підконтрольних юридичних осіб.

У жовтні 2015 року стало відомо, що слідчі ГСУ МВС заарештували понад 2,6 мільярдів гривень на цих рахунках.

Пізніше у 2016 році деяким вкладникам ВБР вдалося зняти арешт з рахунків.

Крім того, на початку 2017 року 313 мільйонів гривень були перераховані з банку Олександра Януковича на рахунки банку Петра Порошенка і згодом були заарештовані.

Коментарі
Додати коментар