До новин

Суди зупиняють «банкрутні» списання боргів «приватівців» та їхніх партнерів перед Приватбанком

04 травня, 2018
Резонансні справи
Суди зупиняють «банкрутні» списання боргів «приватівців» та їхніх партнерів перед Приватбанком

Верховний Суд відмінив ліквідацію пов’язаної з «приватівціми» компанії, яка винна Приватбанку більше 120 млн гривень і процедурою банкрутства намагалась уникнути виконання зобов’язань.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

29 березня Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу ліквідатора компанії «Універсал Транзит-Оіл» (великий боржник Приватбанку) та лишив без змін постанову Харківського апеляційного госпсуду від 07.11.2017, якою було скасовано ухвалу Госпсуду Харківської області від 12.09.2017 про затвердження ліквідаційного балансу ТОВ «Універсал Транзит-Оіл», ліквідацію цієї юрособи та визнання вимоги кредиторів, що були не задоволені за недостатністю майна банкрута ТОВ «Універсал Транзит-Оіл» погашеними.

Згідно з судовими матеріалами, 22.09.2016 збори учасників ТОВ «Універсал Транзит-Оіл» прийняли рішення про припинення діяльності товариства у зв`язку з ліквідацією. 08.02.2017 постановою Госпсуду Харківської області компанія була визнана банкрутом.

Ухвалу від 12.09.2017, якою було ліквідовано ТОВ «Універсал Транзит-Оіл» та фактично списано борги перед кредиторами (у т.ч. перед Приватбанком - на 121,6 млн грн), Госпсуд Харківської області мотивував тим, що ліквідатор провів усі необхідні дії з ліквідації банкрута, а саме здійснив низку заходів для виявлення майна боржника, провів інвентаризацію майна банкрута та встановив відсутність основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей та грошових коштів, склав реєстр вимог кредиторів. На підставі отриманих документів суд констатував недостатність активів у ТОВ «Універсал Транзит-Оіл», які можна було б направити на погашення кредиторської заборгованості.

Приватбанк з такими оцінками не погодився та звернувся з апеляційною скаргою до Харківського апеляційного госпсуду. Банк стверджував, що ліквідатор ТОВ «Універсал Транзит-Оіл» не вжив всіх заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута. Перед цим в судовому порядку були визнані вимоги Приватбанку до ТОВ «Універсал Транзит-Оіл» на суму 121,6 млн грн. Як зазначалося, на підставі договору заставі від 24.04.2015 №Г21.1.2.0/8-1414 ТОВ “Універсал Транзит-Оіл” передало для Приватбанку в заставу майнові права на товар у вигляді бензину.

Харківський апеляційний госпсуд у постанові від 07.11.2017 зазначив, що ліквідатор боржника як на момент звернення до госпсуду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство, так і на момент прийняття ухвали про затвердження ліквідаційного балансу та ліквідацію боржника, не надав суду проміжного ліквідаційного балансу, доказів звернення та отримання будь-яких первинних документів бухгалтерського обліку та фінзвітності, доказів вжиття ліквідатором заходів щодо виявлення майна боржника. Апеляційний суд констатував відсутність доказів належного проведення інвентаризації всіх активів та зобов`язань боржника.

“З огляду на викладене, апеляційна скарга ПАТ КБ «Приватбанк» підлягає задоволенню, ухвалу господарського суду Харківської області 12.09.2017р. у справі № 922/4604/16 слід скасувати як таку, що прийнята з неповним з`ясуванням всіх обставин, що мають значення для справи, з порушенням норм матеріального та процесуального права, провадження у справі слід припинити відповідно п. 1-1 ч.1 статті 80 ГПК України, статті 83 Закону про банкрутство”, - йшлося в постанові Харківського апеляційного госпсуду від 07.11.2017.

У свою чергу Верховний Суд, відмовляючи ліквідатору ТОВ «Універсал Транзит-Оіл» в задоволенні касаційної скарги, зауважив, що “постанова апеляційного господарського суду у даній справі прийнята з повним, всебічним та об`єктивним з`ясуванням обставин, які мають значення для справи, із дотриманням норм матеріального та процесуального права” (цитата).

Така історія з ТОВ «Універсал Транзит-Оіл» - далеко не єдина.

Нагадаємо, у вересні 2017 року Госпсуд Харківської області ліквідував та фактично списав непогашені борги перед Приватбанком низки інших компаній, пов’язаних з ринком нафтопродуктів. Йшлося в т.ч. про ТОВ «Кременчукнафтопродукт Груп» (425 млн грн), «Укрторгнафта» (328 млн грн), ТОВ «Союз-Ойл» (118 млн грн). Разом з тим, Харківський апеляційний госпсуд задовольнив апеляційні скарги Приватбанку та скасував ці рішення (відповідні постанови суду апеляційної інстанції див. тут, тут і тут).

Вр структурі власності вказаних фірм зустрічаються одні й ті ж компанії, які зареєстровані на Британських Віргінських островах, в Белізі, Сент-Кітс і Невіс, найчастіше - Греммел Холдінгз Інк, Експрес Таймс ЛТД, Шрівпорт Холдінгз, Октамар Лімітед, Солар Лімітед, Бі-Сі Карго Сервісес Лімітед, Кріспекс Інк, Глобал Чемікал Сервісес Лімітед, Грандос Ентерпрайзес ЛТД, Юнайтед Шіпментс Трейдінг Лімітед тощо. Раніше в ЗМІ зазначені компанії пов’язували з «приватівцями» та їх партнерами

Коментарі
Додати коментар