До новин

Фонд держмайна не домігся зняття другого арешту з акцій «Укртелекома»

14 травня, 2018
Резонансні справи
Фонд держмайна не домігся зняття другого арешту з акцій «Укртелекома»

26 квітня Госпсуд Києва відмовився задовольнити позов Фонду держмайна до Укрексімбанку, ПАТ «Укртелеком» і ТОВ «ЕСУ» про зняття арешту з 92,8% акцій ПАТ «Укртелеком» (належать ТОВ «ЕСУ», кінцевий бенефіціар якого - Рінат Ахметов).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

«Законодавство не передбачає такого способу захисту порушеного права, як подання окремого позову щодо скасування заходу забезпечення позову, накладеного судом в іншій справі», - йдеться в рішенні Госпсуду м. Києва.

Вказаний арешт за клопотанням Укрексімбанку був накладений ухвалою Госпсуду м. Києва 02.06.2017 (залишена без змін постановою Київського апеляційного госпсуду від 25.07.2017 та постановою Вищого госпсуду від 14.11.2017) в рамках іншого судового спору - за позовом Укрексімбанку до ТОВ «ЕСУ» про стягнення 2,8 млрд грн боргу по непогашеним облігаціям (цей позов держбанку був задоволений судом першої інстанції в липні 2017 року; ТОВ «ЕСУ» подало апеляцію).

Свій позов про зняття арешту Фонд держмайна мотивував обмеженням його права щодо розпоряджання акціями ПАТ «Укртелеком», яке він отримав на підставі рішень судів першої та апеляційної інстанції, за якими 92,8% акцій ПАТ «Укртелеком» повертаються в держвласність (Фонду держмайна), причому на додаток до цього ТОВ «ЕСУ» має сплатити в держбюджет ще 82 млн дол.

Згідно з судовими матеріалами, Фонд держмайна звертався до Укрексімбанку з пропозицією списати акцій ПАТ «Укртелеком» з рахунку ТОВ «ЕСУ» на рахунок Фонду держмайна. Однак Укрексімбанк відмовився це робити, посилаючись на згаданий арешт. За оцінками Фонду держмайна, це обтяження створює загрозу погашення боргів ТОВ «ЕСУ» перед Укрексімбанком за рахунок акцій ПАТ «Укртелеком», що мали б/можуть повернутися у власність Фонду держмайна (остаточне рішення з цього приводу має винести ще Верховний Суд).

Нагадаємо, 29.03.2018 Печерський райсуд м. Києва задовольнив клопотання Фонду держмайна та зняв арешт з 92,79% акцій «Укртелекому», який був накладений у жовтні 2017 року ухвалою цього ж суду за клопотанням ГПУ в рамках кримінального провадження №22014000000000090 (за фактами невиконання покупцем пакета акцій «Укртелеком» умов приватизації та приватизації держпакета акцій підприємства за заниженою вартістю).

У Фонді держмайна заявляли про можливість повторного продажу «Укртелекома» у випадку повернення його в держвласність.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Ахметов затягує «телефонні» спори з Укрексімбанком на мільярди гривень.

Коментарі
Додати коментар