До новин

Суд за клопотанням СБУ наклав арешт на офіс Фортуна-Банку, що перебуває в іпотеці Укрексімбанку

15 травня, 2018
Законодавство
Суд за клопотанням СБУ наклав арешт на офіс Фортуна-Банку, що перебуває в іпотеці Укрексімбанку

Суд задовольнив клопотання СБУ та наклав арешт на нежитлове приміщення в Києві площею 3994,7 кв. м, яке належить Фортуна-Банку та перебуває в іпотеці Укрексімбанку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Так, 20 квітня Шевченківський райсуд Києва задовольнив клопотання слідчого СБУ та в рамках кримінального провадження №42014100000000597 наклав арешт на нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Боричів Тік, 35-В площею 3994,7 м2, яке належить Фортуна-Банку та перебуває в іпотеці Укрексімбанку (відповідно до договору іпотеки №21917Z1 від 11.01.2014).

Згідно з судовими матеріалами, за даними слідства, службові особи Укрексімбанку, Фортуна-Банку, Фонду гарантування, Товарної біржі «Статус Експерт» «протягом тривалого часу зловживаючи своїм службовим становищем, вчинили умисні дії, внаслідок чого настали тяжкі наслідки у вигляді спричинення АТ «Укрексімбанк» та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб матеріальної шкоди, яка більше ніж у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян» (цитата).

Службові особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та інші невстановлені особи вчинюють протиправні дії спрямовані на завдання збитків Державі на загальну суму понад 40 млн грн., організовуючи реалізацію лоту за значно заниженою вартістю на користь підконтрольної їм юридичної особи, шляхом недопущення сторонніх осіб до он-лайн системи продажу в день проведення торгів.

При цьому у лютому 2017 року АТ «Укрексімбанк» рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 19.02.2018 № 500 затверджено умови продажу нежитлового приміщення площею 3,994 тис. кв.м., що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, 35В, з початковою вартістю реалізації у 370 млн. грн. Окрім цього, вказаним рішенням встановлено покрокове зниження ціни реалізації зазначеного лоту F18G13821 на кожних наступних відкритих торгах на 10% від запровадженої ціни реалізації, але не більше ніж на 30% від початкової.

Проведення аукціону було заплановане на 11 годину 47 хвилин 05.03.2018, але з невідомих причин він не відбулося”, - йдеться в судових матеріалах.

За даними системи «Прозорро.Продажі», на початку квітня не відбулися торги з продажу вказаного об’єкта нерухомості. Його вартість знижувалася на 30% від стартової - до 259,2 млн грн (з 370,3 млн грн).

Наприкінці березня Госпсуд м. Києва відкрив провадження в справі за позовом Укрексімбанку до ліквідатора Фортуна-Банку про визнання протиправними дій. На думку Укрексімбанку, відмова представника Фонду гарантування включити його кредиторські вимоги до реєстру акцептованих вимог кредиторів "Фортуна-Банку" як заставних була протиправною.

Раніше в судових матеріалах наводилася інформація про включення в сьому чергу акцептованих вимог кредиторів “Фортуна-Банку” вимог Укрексімбанку на 411,5 млн грн. Держбанк наполягав на тому, щоб його вимоги на 258,3 млн грн були окремо внесені до реєстру як такі, що забезпечені заставою майна “Фортуна-Банку”.

Як відомо, «Фортуна-Банку» пов’язували з бізнесменом Сергієм Тищенком – власником групи «Фактор», другом впливового наразі нардепа Сергія Пашинського. “Фортуна-Банк” був визнаний неплатоспроможним у січні 2017 року, а в лютому НБУ за пропозицією ФГВФО відправив його на ліквідацію. За даними ФГВФО, на 01.04.2018 вкладникам “Фортуна-Банку” в межах гарантійної суми було виплачено 88,2 млн грн (96,2% запланованих виплат).

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Фонд гарантування вкладів фізосіб розпочав процедуру ліквідації АТ «Фортуна-банк» у лютому 2017 року.
Коментарі
Додати коментар