До новин

Проблемна «Укрнафта» проведе збори акціонерів для зміни наглядової ради

15 травня, 2018
Події
Проблемна «Укрнафта» проведе збори акціонерів для зміни наглядової ради

Акціонери ПАТ «Укрнафта» розглянуть питання зміни складу наглядової ради на своїх зборах, проведення яких заплановане на 14 червня.

Про це повідомила компанія в системі розкриття інформації НКЦПФР, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Як вказано на сайті НКЦПФР, до порядку зборів також включені питання розгляду звітів правління і Наглядової ради за 2017 рік, розподіл прибутку за минулий рік.

Нагадаємо, Лондонський міжнародний арбітражний суд (London Court of International Arbitration) 26 квітня скасував дію головних положень акціонерної угоди ПАТ «Укрнафта» від 2010 року.

Зокрема, скасовано ст.9 угоди щодо обрання голови правління «Укрнафти» із запропонованих міноритаріями (компаніями бізнесмена Ігоря Коломойського) кандидатів.

Також суд скасував положення, згідно з яким міноритарії номінують п'ятьох з 11 членів наглядової ради «Укрнафти» за кворуму у вісім членів органу.

Нагадаємо, у 2015 році три компанії – міноритарні акціонери «Укрнафти», підконтрольні олігарху Ігорю Коломойському, подали на «Нафтогаз» позов в Міжнародний арбітражний суд Лондона.

Позивачі заявили, що з січня 2015 року Нафтогаз намагався захопити контроль над Укрнафтою, порушуючи акціонерну угоду.

Раніше міноритарії, завдяки акціонерній угоді від 2010 року і доповненнях до неї від 2011 року, мали ексклюзивне право пропонувати загальним зборам акціонерів кандидата на пост глави правління «Укрнафти», який потім пропонував наглядовій раді інших членів правління, а також право пропонувати 5 з 11 членів наглядової ради.

Також компанії Коломойського скаржилися, що «Нафтогаз» і державні енергорегулятори змушували «Укрнафту» продавати газ для населення за ціною, нижчою від собівартості видобутку, не дозволяли продавати газ на відкритому ринку, а також відібрали частину газу компанії, який знаходився у сховищах «Укртрансгазу».

«Починаючи з січня 2015 року, Україна і «Нафтогаз» взяли курс на здобуття контролю над менеджментом «Укрнафти» шляхом, який порушує права заявників», – йшлося у позові.

Також компанії Коломойського додали, що прем'єр Арсеній Яценюк та інші державні чиновники не приховували, що законодавчі зміни направлені саме на зміну керівництва «Укрнафти».

У зв'язку з цим заявники стверджували, що зазнали і продовжують зазнавати суттєвих втрат та збитків.

У позові вказувалося, що вимоги міноритаріїв будуть описані в окремому документі і містити вимогу заборонити «Нафтогазу» порушувати свої зобов'язання відповідно до акціонерної угоди від 2010 року; опис прав і зобов'язань заявників і «Нафтогазу» відповідно до тієї ж угоди; опис збитків і так далі.

Інтереси Коломойського у суді представляла лондонська юридична компанія Feieldfisher.

Як відомо, у 2015-му прем'єр Арсеній Яценюк заявляв, що через цю акціонерну угоду, яку з «Укрнафтою» підписав уряд Юлії Тимошенко, держава втратила право пропонувати кандидатуру голови правління «Укрнафти». У іншому випадку Коломойський отримував право подавати позов у лондонський суд, а сума цього позову може становити 5 мільярдів доларів.

Однак прийняті Радою у 2015 році зміни у закон про акціонерні товариства перекрили дію цієї угоди.

У той же час юридичний аналіз угоди між «Нафтогазом» і «Укрнафтою», який є в розпорядженні видання «Українська правда» містить «висновок щодо невідповідності більшості її статей нормам чинного законодавства,  а в окремих випадках, щодо нікчемності норм угоди з огляду на недотримання імперативних норм та порушення публічного порядку.

Зокрема, незаконними є норми про підпорядкування умов угоди виключно правовим нормам Англіїї і вирішення спорів виключно у лондонському суді.

НАК «Нафтогаз України» належить 50% + 1 акція «Укрнафти», групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Укрнафта» планує погасити 1,2 мільярда податкового боргу.

Коментарі
Додати коментар