До новин

Акціонер «Галичфарм» не зміг відхреститися від зв’язку з банком «Фінанси та кредит»

17 травня, 2018
Резонансні справи
Акціонер «Галичфарм» не зміг відхреститися від зв’язку з банком «Фінанси та кредит»

Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу «КМД-Трейдінвест Україна» та лишив без змін рішення Госпсуду Києва, яким компанії було теж відмовлено в задоволенні позову до ліквідатора банку «Фінанси та кредит» про визнання недійсним протоколу засідання правління банку у частині визнання позивача пов`язаною з банком особою.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Зазначається, що 8 травня Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу ТОВ «КМД-Трейдінвест Україна» та лишив без змін рішення Госпсуду м. Києва від 09.11.2017 та постанову Київського апеляційного госсуду від 30.01.2018, якими компанії було теж відмовлено в задоволенні позову до ліквідатора банку «Фінанси та кредит» про визнання недійсним протоколу засідання правління банку від 01.09.2015 у частині визнання позивача пов`язаною з банком особою.

Свої позовні вимоги ТОВ «КМД-Трейдінвест Україна» мотивувало тим, що в зв`язку з визнанням його пов`язаною з банком особою порушено його право на здійснення зарахування зустрічних однорідних вимог (відповідно до пункту 8 частини 2 статті 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»).

Верховний Суд, зокрема, вказав, що ТОВ «КМД-Трейдінвест Україна» провів операції на користь ТОВ «Етьєн-Вест» (зокрема, було поручителем “Полтавського ГЗК”) і ТОВ «Перт» (було акціонером ПАТ «Стаханівський вагонобудівний завод», ВАТ «Стахановський завод технічного вуглецю», ВАТ «Київмедпрепарат»), які були визнані пов`язаними з банком особами. Так, позивач як поручитель здійснив погашення заборгованості ТОВ «Етьєн-Вест» у розмірі 6,56 млн грн, а також виступив заставодавцем у забезпечення повернення кредиту, виданого ТОВ «Перт».

За даними НКЦПФР, на кінець 2017 року ТОВ «КМД-Трейдінвест Україна» було власником 9,5% акцій ПАТ “Галичфарм”, яке, за даними НБУ, через згадане “Київмедпрепарат” фігурувало в структурі власності банку “Фінанси та кредит” (як, до речі, і ТОВ “Перт”). “Галичфарм” і “Київмедпрепарат” входять у фармкорпорацію “Артеріум”, пов’язану з К. Жеваго (контролював банк “Фінанси та кредит” до визнання його неплатоспроможним у вересні 2015 року).

27.02.2018 Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ПАТ “Галичфарм” та лишив без змін рішення Госпсуду м. Києва від 18.09.2017, яким, як писав Finbalance, компанії було відмовлено в задоволенні позову до ліквідатора банку «Фінанси та кредит» про надання відстрочки до 01.10.2019 на повернення 538 млн грн заборгованості за низкою кредитних договорів.

Ця справа розглядалася судами по другому колу: в 2016 році Госпсуд м. Києва та Київський апеляційний госпсуд задовольнили позов ПАТ «Галичфарм», але відповідні рішення були скасовані Вищим госпсуд, який відправив цю справу на новий розгляд.

Згідно з судовими матеріалами, забезпеченням за одним з кредитів (дію якого позивач пропонував відповідачу поширити на всі позики) були будівлі та споруди майнових комплексів у Львові за адресами вул. Опришківська, 6/8 площею 31921,3 кв.м.; вул. Балкова, 1 площею 872,7 кв.м.; вул. Заклинських, 5 площею 1770,6 кв.м.; вул. Опришківська, 6/8, площею 2268,1 кв.м. Узгоджена сторонами вартість предмету іпотеки становила 412,6 млн грн.

Разом з тим, 14.07.2017 Верховний Суд відмовив ліквідаторові банку «Фінанси та кредит» у допуску до розгляду його заяви про перегляд рішень судів нижчих інстанцій (включаючи Вищий госпсуд), якою для ПАТ «Київмедпрепарат» було надано відстрочку (до 01.10.2019) на виплату боргів на 344 млн грн (в іпотеці — корпус №26, буква З за адресою м. Київ, вул. Саксаганського, 139).

Своє клопотання про відстрочку «Київмедпрепарат» мотивував погіршенням фінансового стану та втратою ринку збуту в зоні АТО. Це при тому, що, згідно зі звітністю компанії, у 2016 р. її прибуток становив 50,7 млн грн, 2015-го — 60,5 млн, 2014-го — 130,6 млн. Восени 2016 року повідомлялося, що «Артеріум» купує словенську фармкомпанію Marifarm у місцевого банку Novi KBM. За даними словенських ЗМІ, Marifarm перейшла у власність Novi KBM після того, як не змогла виплатити борг у 19,5 млн євро.

Коментарі
Додати коментар