До новин

НБУ стурбований, що банки накопичують у себе заставне майно

18 травня, 2018
Борги
НБУ стурбований, що банки накопичують у себе заставне майно

НБУ стурбований накопиченням на балансі банків істотного обсягу заставного майна, стягнутого в рахунок погашення неробочих кредитів.

Про це розповіла заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Протягом 2017 року і вже майже першої половини 2018 року ми бачимо тенденцію до того, що одним із способів вирішення «поганих» боргів є стягнення і прийняття на баланс застави. Це викликає занепокоєння в НБУ, оскільки ми бачимо, що наші банки починають перетворюватися в компанії з управління активами», - сказав в ході конференції про ринок проблемних активів.

За словами К.Рожкової, такі заставні активи обтяжливі навіть для самих банків. Регулятор має намір стимулювати їх скоріше позбуватися від них.

«Такі основні засоби не приносять відсотки, додатковий дохід або грошовий потік, поки вони не будуть реалізовані. Замість цього вони вимагають додаткових витрат і людських ресурсів на утримання, охорону, оформлення документів і все інше. Якщо цього не робити, вони будуть втрачати вартість» , - сказала вона.

Заступник голови НБУ також нагадала, що до кінця поточного року закінчується пільговий період, під час якого регулятор призупинив застосування цілого ряду заходів впливу на банки, що мають істотний обсяг «поганих» боргів або порушують деякі нормативи. З 2019 року Нацбанк буде вимагати від банків зменшення частки інвестиційної нерухомості на балансі.

«Раніше ми вимагали визнання «поганих» кредитів і докапіталізацію, а сьогодні вимагаємо розчищення балансів від «поганих кредитів» та інвестиційної нерухомості. Тобто, те, що може бути реструктуризовано, має бути реструктуризовано, що не може - продано, а те, що не підлягає ні реструктуризації, ні продажу, повинно бути списано за рахунок резервів. Це наша позиція і ми вже працюємо над цим питанням з банками, підштовхуємо їх до цих процесів, які повинні завершитися очищенням банківських балансів, продажем «поганих» боргів і неопераційної их активів, перезапуском підприємств, які на сьогодні мають шанс відновити свою платоспроможність і функціонування», - сказала К.Рожкова.

Коментарі
Додати коментар