До новин

Промінвестбанк намагається відсудити в групи «Донецьксталь» 1,4 млрд грн

21 травня, 2018
Борги
Промінвестбанк намагається відсудити в групи «Донецьксталь» 1,4 млрд грн

Госпсуд Донецької області розглядає позов Промінвестбанку до Ясинівського коксохімічного заводу про стягнення 41,6 млн дол. та 353,4 млн грн заборгованості за договором про відкриття траншевої кредитної лінії №20-3288/2-1 від 28.11.2011.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Свої позовні вимоги Промінвестбанку обгрунтовує неналежним виконанням боргових зобов’язань ТОВ «САВІ» (позичальник), поручителем якого за договором поруки №20-3290/3-3 від 28.11.2011 є ПАТ «Ясинівський коксохімічний завод».

Нагадаємо, «Ясинівський коксохімічний завод» входить у групу «Донецьксталь», яку пов’язують з Віктором Нусенкісом.

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром компанії (як і ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» та ПАТ «Шахтоуправління «Покровське») вказаний кіпріот Дінос Паспалідес. Засновником ТОВ «САВІ» значиться компанія Tulsa International INC (Ліберія), а кінцевим бенефіціаром - кіпріот Ксенофонтос Ансі.

Група ICU придбала права вимоги Сбербанку до «Донецьксталі» на 3,4 млрд грн з дисконтом 88%, права вимоги ВТБ Банку на 2,8 млрд грн - з дисконтом 85%, права вимоги Дельта Банку на 1,1 млрд грн - з дисконтом 70%.

У 2010 році група ICU публічно заявляла, що під її управлінням відбувається реструктуризація боргового портфелю ЗАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» на 850 млн дол. У 2011 році «Донецьксталь» констатувала завершення реструктуризації боргу на 820 млн дол. Як зауважувалося, координаційний комітет з реструктуризації боргу включав в себе SMBC, ING Bank Amsterdam/Україна, Unicredit Bank AG Munich/Україна, BNP Paribas, Raiffesen Bank International AG і «Сітібанк» (Україна). У 2015 році Макар Пасенюк (співвласник ICU) розповідав, що ICU займається реструктуризацією боргів «Донецьксталі» по другому колу.

Раніше група ICU утрималася від коментарів з приводу того, за які кошти - власні чи залучені (клієнтські, кредитні тощо) були викуплені борги «Донецьксталі» перед Сбербанком та ВТБ Банком на 250 млн дол.

«ICU продовжує активну роботу з моніторингу ринку проблемних боргів і купівлі якісних активів цього класу. Ми розглядаємо можливість придбання проблемних активів як у комерційних банків, так і у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», - йшлося у відповіді ICU.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Промінвестбанк у І кварталі зафіксував збиток 294 млн грн.

Коментарі
Додати коментар