До новин

Родовід Банк: правоохоронці почали слідство в новій справі на 2,8 млрд грн

22 травня, 2018
Резонансні справи
Родовід Банк: правоохоронці почали слідство в новій справі на 2,8 млрд грн

Відповідно до ухвали Печерського райсуду Києва від 7 травня, поліція здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №42018000000000661 від 21.03.2018 за фактом розтрати грошових коштів «Родовід Банк» його службовими особами. Процесуальне керівництво в слідстві здійснює ГПУ.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

"Орган досудового розслідування вказує, що службові особи АТ «Родовід Банк», зловживаючи своїм службовим становищем, протягом 2007-2009 років укладали на пільгових умовах кредитні договори у значних сумах із суб`єктами господарської діяльності, що підконтрольні окремим фізичним особам, використовуючи для цього також кошти, отримані від Національного банку України для рефінансування зазначеної банківської установи, які не було повернуто та призвело до їх розтрати у загальній сумі 2,8 млрд. грн", - йдеться в судових матеріалах.

Екс-нардепа Олександра Шепелєва (входив у фракцію “Блоку Юлії Тимошенко” та “Партії регіонів”) в кінці 2012 року оголосили в розшук за підозрою в причетності до розкрадання коштів із «Родовід Банку» за часів прем`єрства Тимошенко. Також він фігурував у справах про вбивство голови наглядової ради «Автокразбанку» Сергія Кириченка і замаху на колишнього акціонера «Родовід Банку» Сергія Дядечка.

Шепелєв утік із дружиною в Угорщину, в березні 2014 року Будапешт видав їх Україні – і політик втік до Росії з лікарні швидкої допомоги. Його дружину затримали, але відпустили під заставу. У березні 2015 року в Росії Шепелєва затримали, але екстрадиція не відбулася. У 2016 році військова прокуратура почала розслідування про держзраду – Шепелєва підозрювали в переході на службу до ФСБ Росії.

У лютому 2018 року співробітники СБУ затримали екс-нардепа неподалік від Києва: побитого, зі зламаною щелепою і з посвідченням «ДНР». Шепелєва підозрюють у розтраті майна, відмиванні коштів, службовій підробці та умисному вбивстві. Він перебуває під вартою.

Також у лютому 2018 року Фонд гарантування заявляв про “кричущий випадок незаконного переоформлення права власності та подальші численні шахрайські продажі земельної ділянки, площею понад 113,5 га в Оболонському районі м. Києва, що належить АТ «Родовід Банк»”. “Фактично, один із найліквідніших активів, приблизною вартістю 3,7 млрд грн, було вкрадено у АТ «Родовід Банк»”, - констатував ФГВФО.

Йдеться про земельну ділянку, яку компанія «Баски Плюс - 2004» (пов`язували з Д. Фірташем) передала в заставу Родовід Банку.

У Фонді зауважували, що “безпрецедентним цей випадок робить той факт, що земельна ділянка була визнана речовим доказом у кримінальній справі, у зв’язку із чим Головним слідчим управлінням СБУ на неї було накладено арешт. Із порушенням законодавства країни, шляхом фальшування документів усього лиш за місяць часу землю банку у столиці було тричі (!) перепродано”.

За даними ФГВФО, рейдерське захоплення майна «Родовід Банку» проходило в декілька етапів:

13.12.2017, начебто, у результаті прилюдних торгів ВДВС Оболонського району м. Києва, попри накладений арешт, ділянку було продано компанії-нерезиденту, зареєстрованому у республіці Кіпр. 21.12.2017 (час 20:41:17) – приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу, начебто, зареєструвала за нею право власності.

28.12.2017, упродовж лише одного дня, земельну ділянку було ще двічі перепродано. В обох випадках договори купівлі-продажу, начебто, посвічувались реєстратором комунального підприємства «Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради.

19.01.2018 отримано ухвалу Печерського районного суду м. Києва, на підставі якої Генеральною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України було накладено черговий арешт на вказану земельну ділянку;

31.01.2018 «Родовід Банку» стало відомо, що незаконно відчужене майно банку 26.01.2018 року знову змінило власника, зауважували у ФГВФО.

Згодом Фонд гарантування заявив, що йому вдалося повернути у власність «Родовід Банку» земельну ділянку, площею понад 113,5 га в Оболонському районі м. Києва.

“6 лютого, за результатами розгляду скарги банку про незаконне відчуження майна та незаконну реєстрацію права власності на земельну ділянку, Комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (Міністерство юстиції України) було прийняте рішення, відповідно до якого банку повернуто незаконно відчужене майно.

Оперативно вирішити конфлікт на користь банку (а в його особі і державі) допомогла свідома позиція та підтримка компанії, яка останньою «придбала» цей актив, а згодом виявила порушення. Під час розгляду скарги банку представники компанії заявили, що після того, як їм стало відомо про протиправні дії при відчуженні земельної ділянки, вони зупинили будь-які дії з майном, провели власне розслідування та співпрацювали з Фондом”, - йшлося в заяві ФГВФО.

У 2009-2011 роках націоналізований “Родовід Банк” був докапіталізований державою на 12,4 млрд грн, у т.ч. на фоні переведення в банк під час кризи 2008-2009 років (за часів прем’єрства Ю. Тимошенко) зобов’язань “Укрпромбанку” перед вкладниками на 6,9 млрд грн з частиною його активів (регіональна мережа та частина кредитного портфелю).

У 2011 році - за часів президентства В. Януковича - уряд прийняв рішення створити на базі «Родовід Банку» санаційний банк для проведення роботи з активами державних і рекапіталізованих за участю держави банків.

«Родовід Банк» був визнаний неплатоспроможним у лютому 2016 року. Ліквідація банку була розпочата в грудні 2017 року.

Коментарі
Додати коментар