До новин

ICU відсудила в «Донецьксталі» 3,4 млрд боргу перед Сбербанком

29 травня, 2018
Резонансні справи
ICU відсудила в «Донецьксталі» 3,4 млрд боргу перед Сбербанком

Суд задовольнив позов АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Глорі» та вирішив стягнути солідарно з 3 підприємств 125,1 млн дол. заборгованості за договором про відкриття кредитної лінії.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Зокрема, 2 травня 2018 року Госпсуд Донецької області задовольнив позов АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Глорі» в особі ТОВ «Компанія з управління активами «Інвестиційний капітал Україна» по справі №905/2524/17 та вирішив стягнути солідарно з ПрАТ «Донецьксталь - металургійний завод» (позичальник), ПАТ «Ясинівський коксохімічний завод» (поручитель), ПАТ «Шахтоуправління Покровське» (поручитель) 125,1 млн дол заборгованості (3,28 млрд грн) за договором про відкриття кредитної лінії №37-Н/12/66/ЮО від 07.12.2012.

Згідно з судовими матеріалами, відповідний кредит був наданий позичальнику Сбербанком, який 06.09.2017 відступив своє право вимоги для ТОВ «ФК «Приоритет». Ця фінкомпанія в свою чергу вже через кілька днів (11.09.2017) переуступила набуте право вимоги для ЗНВКІФ «Глорі» (за 399,6 млн грн).

В межах вказаної угоди ЗНВКІФ «Глорі» також викупив у ТОВ «ФК «Пріорітет» право вимоги за ще одним договором кредитної лінії - №16-Н/13/66/КЛ-КБ від 23.07.2013, яку Сбербанк відкривав для ПрАТ «Донецьксталь - металургійний завод».

3 квітня Госпсуд Донецької області задовольнив позов  ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» по справі №905/2449/17 та стягнув солідарно з ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» (позичальник), ПАТ «Ясинівський коксохімічний завод» (поручитель) та ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» (поручитель) 122,7 млн грн за цією кредитною угодою.

Таким чином, ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» відсудив у згаданих компаній 3,4 млрд грн заборгованості, яка була придбана з дисконтом 88%.

Раніше повідомлялося, що ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» викупив у ВТБ Банку 2,75 млрд грн боргу групи «Донецьксталь» з дисконтом 85%.

12 квітня Фонд гарантування уклав договір з ЗНВКІФ “Глорі” в особі ТОВ “КУА “Інвестиційний капітал Україна” про купівлю-продаж боргу групи “Донецьксталь” перед Дельта Банком на 1,1 млрд грн з дисконтом 70%.

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод», ПАТ «Ясинівський коксохімічний завод» та ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» вказаний кіпріот Дінос Паспалідес. Разом з тим, ці структури пов’язують з Віктором Нусенкісом.

Директором ЗНВКІФ «Глорі» є Руслан Кільмухаметов (з 12.09.2017). На сайті групи ICU він позиціонується як директор по ринках боргового капіталу. ЗНВКІФ «Глорі» є одним з фондів, яким управляє ICU.

У держреєстрі кінцевими бенефіціарами ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» (управляє фондом «Глорі») вказані Костянтин Стеценко і Макар Пасенюк (фінансовий радник Президента Петра Порошенка). Одним з співвласників групи ICU до призначення главою НБУ була Валерія Гонтарева. Прес-служба НБУ підтверджувала інформацію, що бізнес-партнером В. Гонтаревої по групі ICU був перший заступник глави російського ВТБ Юрій Соловйов.

За даними держреєстру, кінцевим бенефіціаром ТОВ «Фінансова компанія «Приоритет» є Кий Сергій Вікторович. При цьому засновниками фінкомпанії також значаться ТОВ «Приоритет Інвест» і ТОВ «Полюс Трейдинг», у засновниках якого в свою чергу фігурує ТОВ «Прайм Холдинг». ТОВ «Прайм Холдинг» є правонаступником ПрАТ «АРС», яке було припинене в 2015 році.

Кий Сергій Вікторович був нардепом кількох попередніх скликань, входив у фракцію Партії регіонів. У 2001-2006 роках працював помічником президента ФК «Шахтар» Ріната Ахметова. Компанія «АРС» входила в число засновників компанії «Лемтранс» Р. Ахметова.

У 2010 році група ICU публічно заявляла, що під її управлінням відбувається реструктуризація боргового портфелю ЗАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» на 850 млн дол. У 2011 році «Донецьксталь» констатувала завершення реструктуризації боргу на 820 млн дол. Як зауважувалося, координаційний комітет з реструктуризації боргу включав в себе SMBC, ING Bank Amsterdam/Україна, Unicredit Bank AG Munich/Україна, BNP Paribas, Raiffesen Bank International AG і «Сітібанк» (Україна). У 2015 році Макар Пасенюк (співвласник ICU) розповідав, що ICU займається реструктуризацією боргів «Донецьксталі» по другому колу.

Раніше група ICU утрималася від коментарів з приводу того, за які кошти - власні чи залучені (клієнтські, кредитні тощо) були викуплені борги “Донецьксталі” перед Сбербанком та ВТБ Банком на 250 млн дол.

«ICU продовжує активну роботу з моніторингу ринку проблемних боргів і купівлі якісних активів цього класу. Ми розглядаємо можливість придбання проблемних активів як у комерційних банків, так і у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», - йшлося у відповіді ICU на запит.

Коментарі
Додати коментар