До новин

Промінвестбанк відсудив 1,1 млрд грн у групи «Донецьксталь»

06 червня, 2018
Борги
Промінвестбанк відсудив 1,1 млрд грн у групи «Донецьксталь»

7 травня Госпсуд Донецької області частково задовольнив позов Промінвестбанку та вирішив стягнути з ТОВ «САВІ» (позичальник) 41,6 млн дол та 37,4 млн грн заборгованості за кредитним договором №20-3288/2-1 від 28.11.2011.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Окрім того, Госпсуд Донецької області також розглядає позов Промінвестбанку до ПАТ «Ясинівський коксохімічний завод» (поручитель) про стягнення відповідного боргу за вказаним договором №20-3288/2-1 від 28.11.2011.

Нагадаємо, «Ясинівський коксохімічний завод» входить у групу «Донецьксталь», яку пов’язують з Віктором Нусенкісом.

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром компанії (як і ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» та ПАТ «Шахтоуправління «Покровське») вказаний кіпріот Дінос Паспалідес. Засновником ТОВ «САВІ» значиться компанія Tulsa International INC (Ліберія), а кінцевим бенефіціаром - кіпріот Ксенофонтос Ансі.

Група ICU придбала права вимоги Сбербанку до «Донецьксталі» на 3,4 млрд грн з дисконтом 88%, права вимоги ВТБ Банку на 2,8 млрд грн - з дисконтом 85%, права вимоги Дельта Банку на 1,1 млрд грн - з дисконтом 70%.

У 2010 році група ICU публічно заявляла, що під її управлінням відбувається реструктуризація боргового портфелю ЗАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» на 850 млн дол. У 2011 році «Донецьксталь» констатувала завершення реструктуризації боргу на 820 млн дол. Як зауважувалося, координаційний комітет з реструктуризації боргу включав в себе SMBC, ING Bank Amsterdam/Україна, Unicredit Bank AG Munich/Україна, BNP Paribas, Raiffesen Bank International AG і «Сітібанк» (Україна). У 2015 році Макар Пасенюк (співвласник ICU) розповідав, що ICU займається реструктуризацією боргів «Донецьксталі» по другому колу.

Раніше група ICU утрималася від коментарів з приводу того, за які кошти - власні чи залучені (клієнтські, кредитні тощо) були викуплені борги “Донецьксталі” перед Сбербанком та ВТБ Банком на 250 млн дол.

«ICU продовжує активну роботу з моніторингу ринку проблемних боргів і купівлі якісних активів цього класу. Ми розглядаємо можливість придбання проблемних активів як у комерційних банків, так і у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», - йшлося у відповіді ICU на запит.

Коментарі
Додати коментар