До новин

ФГВФО та USAID провели опитування громадськості з метою оцінки рівня знань про систему гарантування вкладів

08 червня, 2018
Події
ФГВФО та USAID провели опитування громадськості з метою оцінки рівня знань про систему гарантування вкладів

ФГВФО представив результати опитування щодо обізнаності українських споживачів фінансових послуг про систему гарантування вкладів фізичних осіб, проведеного за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».

Участь в обговоренні результатів дослідження взяли представники комерційних банків та Національного банку, народні депутати, урядовці, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду.

«Опитування для визначення рівня обізнаності громадян про систему гарантування вкладів Фонд проводить уже вдруге. Таке оцінювання є важливою складовою процесу підвищення фінансової грамотності населення, що є законодавчо закріпленою функцією Фонду. Для нас такі дослідження, це, свого роду, можливість отримати зворотній зв'язок від споживачів фінансових послуг: з’ясувати, чи відчувають вони себе захищеними, чи довіряють банкам, чи достатньо володіють інформацією. Тільки знаючи потреби споживача – ми зможемо дати на них адекватну відповідь», - сказав директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін.

У свою чергу, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Андрій Оленчик зазначив: «Результати опитування засвідчили зростання кількості громадян, які знають про граничний розмір відшкодування, виплату якого забезпечує Фонд гарантування. Однак, бачимо, що є ще над чим працювати в плані роз’яснення особливостей функціонування системи гарантування. Також, банки мають потенціал для роботи з майбутніми клієнтами, адже 14% опитуваних ніколи не відкривали банківських рахунків».

Проект USAID надав фінансування компанії для проведення опитування. Його результати допоможуть Фонду гарантування спланувати свою інформаційно-просвітницьку діяльність з метою підвищення рівня фінансової обізнаності громадян.

Основні результати опитування свідчать, що українці:

• Достатньо обізнані щодо розміру гарантованої суми відшкодування (49% обрали правильний варіант відповіді);

• Знають про наявність гарантії за вкладами в іноземній валюті (51% опитаних надали правильну відповідь), однак не знають деталі – у якій валюті виплачується відшкодування та за яким саме курсом (лише 16% знають, що виплата здійснюється за офіційним курсом на день початку процедури виведення банку з ринку);

• Вважають, що в Україні гарантуються абсолютно всі вклади, які фізичні особи розміщують у будь-яких фінансових установах (19 % обрали цей неправильний варіант відповіді) або у будь-якому банку (цей неправильний варіант обрали 50%), однак це не передбачено чинним законодавством України

• За останні два роки не мали негативного досвіду за вкладами в банках, однак попри це намагаються не тримати кошти в банках (55% опитаних не мають в банках жодних коштів, а 33% - тримають лише незначну частину своїх статків).

Крім того, 52% опитаних вказали, що чули про Фонд гарантування, однак практично нічого не знають про особливості самої системи гарантування вкладів та її функціонування (31% не знають про неї нічого, а 50% - знають мало).

При виборі банку для розміщення депозиту громадяни зважають на два фактори – наявність гарантії повернення вкладу (56%) та відсоткову ставку за вкладом (53%). Вивчають побіжно зміст договору з банком у процесі відкриття рахунку 38% опитаних, а 34% – ретельно. Більше половини бажають отримувати інформацію щодо системи гарантування вкладів через банк, у якому вони відкривають депозит.

Це загальнонаціональне опитування методом «обличчя-до-обличчя» проводилося українською маркетинговою дослідницькою компанією InMind у грудні 2017 року. Було опитано 2006 респондентів віком від 18 років (репрезентативно до структури населення країни) у всіх регіонах України, окрім АР Крим, територій Донецької та Луганської областей, які не є підконтрольні Уряду України. Розмір теоретичної похибки не перевищує 2,2%.

Коментарі
Додати коментар