До новин

Голова НБУ скаржиться на марнотратство депутатів

12 червня, 2018
Збитки
Голова НБУ скаржиться на марнотратство депутатів

Глава Національного банку Яків Смолій заявив, що монетарна політика НБУ буде жорсткою.

Про це він повідомив в інтерв'ю «Дзеркалу Тижня», пише інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Підвищення соціальних стандартів - це, звичайно, добре, але жити насправді успішно і заможно можна тільки за рахунок реальних доходів, які створює економіка», - сказав він.

«Якщо ж замість створення умов для розвитку економіки, які підвищили б доходи і населення, і держави, розраховувати лише прийти до Національного банку, щоб він закрив нестачу коштів, то тут ми не знайдемо спільної мови. А в результаті таких дій інфляційні тиски посиляться і з'являться загрози, що інфляція перевищить наші цільові показники, тому однозначно наша монетарна політика буде жорсткою», - сказав Смолій.

«Але якщо ми говоримо про структурні заходи, то змушені повертатися до питання співпраці з Міжнародним валютним фондом, адже кращої комплексної програми реформування економіки у нас, на жаль, немає», - додав глава НБУ.

За його словами, в України є накопичені борги і щорічний держбюджет, і якщо щорічно приймати бюджет з дефіцитом і не зменшувати його, то проблема ніколи не зникне.

«Щоб перекривати дефіцит бюджету, доведеться знову і знову вдаватися до запозичень, лише нарощуючи державний борг», - підкреслив глава НБУ.

«У нас бюджет затверджує парламент, і саме депутатів необхідно переконувати, що на всі їхні забаганки коштів точно ніколи не вистачить», - резюмував він.

Нагадаємо, 24 травня правління Національного банку прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 17% річних.

Політика таргетування інфляції, якої дотримується Національний банк України, - це заходи, які приймає держава, щоб запобігти сильнійінфляції та утримати контроль над рівнем цін в країні.

Коментарі
Додати коментар