До новин

Названа частка «поганих» боргів п'ятірки найбільших бізнес-груп

14 червня, 2018
Борги
Названа частка «поганих» боргів п'ятірки найбільших бізнес-груп

Найбільші бінес-групи України дуже погано обслуговують свої кредити, констатує Національний банк України, не уточнюючи назви бізнес-груп.

Про це сказав заступник директора департаменту фінансової стабільності Євген Дубогриз на презентації 5-го Звіту про фінансову стабільність, пише інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Без урахування групи «Приват» у нас частка проблемної заборгованості ТОП-5 бізнес-груп - це 82%. З «Приватом» - це 93%!» - зазначив він.

Згідно з документом, сумарний обсяг валових кредитів п'ятірці найбільших бізнес-груп становить близько 125 млрд грн, або 14% всіх кредитів корпоративному сектору.

Нацбанк уточнює, що на десятку найбільших бізнес-груп припадає 21% всіх кредитів, на двадцятку - 27%, тоді як частка «поганих» кредитів у них відповідно 79% і 76%.

«Дуже багато кредитів у нас сконцентровано або на великих позичальників, або на найбільші бізнес-групи. І саме в найбільших бізнес-групах - боржниках України зафіксована найгірша платіжна дисципліна», - констатував Дубогриз.

Він додав, що в ході переговорів з позичальниками і банками Нацбанк бачить негативну тенденцію, що великі недобросовісні позичальники спеціально затягують реструктуризацію боргів, чекають, а іноді і вимагають від банків пільгових умов, наприклад, списання частини боргу або нульові відсотки на роки з погашенням в кінці терміну.

«За великим рахунком, боржники зараз мають більше сили, тим більше можливості, не платити за своїми боргами, ніж банки працювати з цими боржниками», - зазначив представник Нацбанку. Він закликав до прийняття законів про захист кредиторів та реформі судової системи.

«Якщо банки не будуть координуватися з метою врегулювання заборгованості великих груп, ці борги ніколи не будуть повернуті», - роблять висновок у свіжому Звіті про фінансову стабільність.

Коментарі
Додати коментар