До новин

До стягнення 7,5 млрд грн боргу з групи «Донецьксталь» залучили поліцію

14 червня, 2018
Резонансні справи
До стягнення 7,5 млрд грн боргу з групи «Донецьксталь» залучили поліцію

01 червня Голосіївський райсуд м. Києва низкою своїх ухвал задовольнив клопотання слідчого поліції та в рамках кримінального провадження №12018100000000439 (щодо кредитної заборгованості групи «Донецьксталь») наклав арешт на видаткові операції по рахунках ПрАТ «Донецьксталь»”- металургійний завод» у банку «Авангард» та ПУМБ (див. документи тут і тут).

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація».

Крім цього, суд відповідніі обмеження на рахунки ПАТ “Шахтоуправління “Покровське” в банку «Авангард» та «Альфа-Банку» (див. тут і тут).

Як зазначається в судових матеріалах, службові особи ПрАТ «Донецьксталь»-металургійний завод» та інші підприємства групи компаній «Донецьксталь» в 2008-2016 роках отримували кредити в українських та іноземних банках, «заздалегідь маючи умисел неповернення кредитних коштів, тобто заволодіння ними шляхом шахрайства» (цитата).

Згідно з наведеними даними, у вересні 2017 року акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Глорі» від імені та в інтересах якого діє ТОВ «Компанія з управління активами «Інвестиційний капітал Україна» викупило у ВТБ Банку права вимоги до ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод» за кредитними договорами, іпотечними договорами та договорами застави на загальну суму 119,1 млн дол, або 3,03 млрд грн (як повідомлялося, дисконт при викупі боргу склав 85%, - ред.).

Також у вересні 2017 року ЗНВКІФ «Глорі» викупив у ТОВ «Фінансова компанія «Приоритет» права вимоги до ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод», ПАТ «Ясинівський коксохімічний завод», ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» на 125,1 млн дол та 122,7 млн ( дисконт був 88%, - ред.), які перед цим ТОВ «Фінансова компанія «Приоритет» (належить екс-помічнику Р. Ахметова, - ред.) в свою чергу викупило в Сбербанку.

15 травня постановою слідчого поліції ЗНВКІФ «Глорі», від імені та в інтересах якого діє ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал України», було визнано потерпілим в цьому кримінальному провадженні. Досудове розслідування здійснюється за статтею 190 Кримінального кодексу («Шахрайство»).

Як зауважується, ЗНВКІФ «Глорі» заявило цивільний позов про відшкодування майнової шкоди, отриманої внаслідок кримінального правопорушення в порядку ст. 61 КПК України, з обсягом вимог в розмірі 7,55 млрд грн (ЗНВКІФ «Глорі» в особі ТОВ «КУА «Інвестиційний капітал Україна» в т.ч. викупив у Фонда гарантування борг групи «Донецьксталь» перед Дельта Банком на 1,1 млрд грн з дисконтом 70%, - ред.).

Окремо в судових матеріалах констатується, що ПрАТ «Донецьксталь» - Металургійний завод» на момент отримання кредитів було власником контрольного пакету акцій (а саме 57,2927%) ПАТ «Шахтоуправління «Покровське». Відповідно ж до інформації Агентства з розвитку інфраструктури та фондового ринку, ПрАТ «Донецьксталь» - Металургійний завод» відчужило ці акції ПАТ «Шахтоуправління «Покровське» на користь ТОВ «ІндастріалКоалХолдінг», яке може бути пов’язаною особою з FINTEST TRADING CO LIMITED (власник 100% акцій ПрАТ «Донецьксталь» - металургійний завод»).

Коментарі
Додати коментар