До новин

Пов’язані з Фірташем фірми фігурують у справі про мільярдні махінації в збанкрутілому Родовід Банку

19 червня, 2018
Резонансні справи
Пов’язані з Фірташем фірми фігурують у справі про мільярдні махінації в збанкрутілому Родовід Банку

Суд надав правоохоронцям доступ до кредитних справ низки компаній на 2,8 мільярди, які перебувають у володінні Родовід Банку й пов’язані з Дмитром Фірташем.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація. із посиланням на «Фінбаланс».

17 травня Печерський райсуд м. Києва задовольнив клопотання слідчого поліції та в рамках кримінального провадження №42018000000000661 надав тимчасовий доступ (з можливістю вилучення копій) до кредитних справ низки компаній, які перебувають у володінні Родовід Банку.

Йдеться про ТОВ «Мегаполісжитлобуд», ТОВ «Баски Плюс-2004 рік», а також ТОВ «Торговий дім «Київгазенерго», ТОВ «Данко 2007», ТОВ «Київфінансконсультант», ТОВ «АтлантікКаспіанРесорсес», ТОВ «Акватіка ХХІ», ЗАТ «Фінансово-промисловий альянс», ТОВ «Клінкер-Н», ТОВ «Будівельна компанія «Корт-Плюс» та низку інших.

Згідно з судовими матеріалами, Головне слідче управління Нацполіції здійснює досудове розслідуванняу кримінальному провадженні № 42018000000000661 від 21.03.2018 за фактом розтрати грошових коштів Родовід Банку службовими особами цього банку.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи АТ «Родовід Банк», зловживаючи своїм службовим становищем, протягом 2007-2009 років укладали на пільгових умовах кредитні договори у значних сумах із суб`єктами господарської діяльності, що підконтрольні окремим фізичним особам, використовуючи для цього також кошти, отримані від Національного банку України для рефінансування зазначеної банківської установи, які не було повернуто та призвело до їх розтрати у загальній сумі 2,8 млрд. грн», - вказано в ухвалі суду.

Нагадаємо, згадане вище ТОВ «Мегаполісжитлобуд» - інвестор, власник та орендар землі під недобудованим ТРЦ «Республіка» (вул. Велика Кільцева, 1 в Києві). Цю компанію пов’язували з Дмитром Фірташем і Сергієм Льовочкіним.

У середині травні Фонд гарантування вкотре не зміг продати за 1,1 млрд грн (початку ціна була 2,72 млрд грн) права вимоги банку «Надра» за кредитами, в забезпеченні по якому вказана недобудова. Продаж здійснюється в інтересах НБУ, який отримав відповідні активи від банку «Надра» в заставу по рефінансуванню.

За даними Фонду гарантування, на початок 2018 року борг банку «Надра» перед НБУ по кредитам рефінансування становив 12,1 млрд грн.

У лютому 2018 року Фонд гарантування заявляв про “кричущий випадок незаконного переоформлення права власності та подальші численні шахрайські продажі земельної ділянки, площею понад 113,5 га в Оболонському районі м. Києва, що належить АТ «Родовід Банк».

«Фактично, один із найліквідніших активів, приблизною вартістю 3,7 млрд грн, було вкрадено у АТ «Родовід Банк», - констатував ФГВФО.

Йдеться про земельну ділянку, яку згадана на початку компанія «Баски Плюс - 2004» (пов`язували з Д. Фірташем) передала в заставу Родовід Банку.

У Фонді зауважували, що “безпрецедентним цей випадок робить той факт, що земельна ділянка була визнана речовим доказом у кримінальній справі, у зв’язку із чим Головним слідчим управлінням СБУ на неї було накладено арешт. Із порушенням законодавства країни, шляхом фальшування документів усього лиш за місяць часу землю банку у столиці було тричі перепродано.

«6 лютого, за результатами розгляду скарги банку про незаконне відчуження майна та незаконну реєстрацію права власності на земельну ділянку, Комісією з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (Міністерство юстиції) було прийняте рішення, відповідно до якого банку повернуто незаконно відчужене майно.

Оперативно вирішити конфлікт на користь банку (а в його особі і державі) допомогла свідома позиція та підтримка компанії, яка останньою «придбала» цей актив, а згодом виявила порушення. Під час розгляду скарги банку представники компанії заявили, що після того, як їм стало відомо про протиправні дії при відчуженні земельної ділянки, вони зупинили будь-які дії з майном, провели власне розслідування та співпрацювали з Фондом», - йшлося в заяві ФГВФО.

У 2009-2011 роках націоналізований Родовід Банк був докапіталізований державою на 12,4 млрд грн, у т.ч. на фоні переведення в банк під час кризи 2008-2009 років (за часів прем’єрства Ю. Тимошенко) зобов’язань “Укрпромбанку” перед вкладниками на 6,9 млрд грн з частиною його активів (регіональна мережа та частина кредитного портфелю).

У 2011 році - за часів президентства В. Януковича - уряд прийняв рішення створити на базі «Родовід Банку» санаційний банк для проведення роботи з активами державних і рекапіталізованих за участю держави банків.

Нагадаємо, Родовід Банк був визнаний неплатоспроможним у лютому 2016 року. Ліквідація фінустанови стартувала у грудні 2017 року.

Коментарі
Додати коментар