До новин

Суд: «Донецька залізниця» має повернути Сбербанку $68 млн заборгованості

19 червня, 2018
Борги
Суд: «Донецька залізниця» має повернути Сбербанку $68 млн заборгованості

24 травня Госпсуд Донецької області задовольнив позов Сбербанку та вирішив стягнути з державного підприємства «Донецька залізниця» 68,1 млн дол заборгованості за договором про відкриття кредитної лінії №70-В/11/66/ЮО від 29.12.2011.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

«Суд критично ставиться до позиції відповідача та третьої особи (ПАТ «Українська залізниця»), викладених у відзиві та письмових поясненнях про неможливість надання доказів через проведення на території місцезнаходження Державного підприємства «Донецька залізниця» (м.Донецьк) антитерористичної операції і нібито втрати доступу до фінансової, бухгалтерської та податкової документації. Запровадження антитерористичної операції не позбавляє суб’єктів господарювання у відповідності до ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» отримувати інформацію щодо власних операцій за банківськими рахунками за будь-який проміжок часу та без встановлення обмежень щодо обсягу», - йдеться в рішенні суду.

19.04.2018 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Сбербанку та лишив без змін постанову Київського апеляційного госпсуду від 31.10.2017 та рішення Госпсуду м. Києва від 13.03.2017 (в справі №910/653/17), якими Сбербанку було відмовлено в задоволенні позову про стягнення 55 млн дол з ПАТ “Укрзалізниця” за кредитним договором №70-В/11/66/ЮО від 29.12.2011.

Згідно з судовими матеріалами, позичальником було ДП “Донецька залізниця”, а до ПАТ “Українська залізниця” банк звернувся із позовом як до правонаступника.

Суди першої та апеляційної інстанції констатували, що згідно зі спецзаконом «Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування» та відповідними постановами Кабміну, перехід прав і обов`язків ДП «Донецька залізниця» до ПАТ «Українська залізниця» пов’язується з інвентаризацією, складанням передавального акта та внесенням майна до статутного капіталу правонаступника. А цей процес незавершений, й відповідно, ПАТ “Українська залізниця” не стала повноцінним правонаступником ДП “Донецька залізниця”.

«Колегія суддів [Верховного Суду] погоджується із висновками судів попередніх інстанцій про те, що ПАТ «Українська залізниця» не набуло прав та обов`язків, як правонаступник ДП «Донецька залізниця», тому заявлені до нього вимоги є передчасними.

Доводи касаційної скарги ПАТ «Сбербанк» про те, що судами попередніх інстанцій не надано належної правової оцінки передавальному акту ДП «Донецька залізниця» від 05.08.2015 та зведеному передавальному акту від 06.08.2015, які, на думку позивача, підтверджують набуття прав та обов`язків ПАТ «Українська залізниця» від ДП «Донецька залізниця», відхиляються», - йдеться в постанові Верховного Суду від 19.04.2018.

Додамо, що 20.03.2017 Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов Сбербанку до ПАТ «Українська залізниця» про стягнення 47,8 млн дол та 59,6 млн грн за договором про відкриття кредитної лінії №32-В/12/66/ЮО від 21.09.2012 (справа №910/537/17). Наразі Київський апеляційний госпсуд розглядає апеляційну скаргу Сбербанку на це рішення.

Раніше «Укрзалізниця» заявляла, що на окупованій частині Донецької та Луганської областей залишилося близько 25 тисяч вагонів - як УЗ, так і інших власників.

«Це приблизно чверть вагонів парку компанії. Крім того, там залишилося багато нерухомого майна УЗ. Приблизно 60-70% майна «Донецької залізниці» залишилися там», - зауважували в «Укрзалізниці».

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Dragon Capital і Concorde Capital допоможуть «Укрзалізниці» у спілкуванні з кредиторами.

Коментарі
Додати коментар