До новин

ФГВФО: Недобросовісний позичальник БГ Банку намагається оскаржити результати аукціону й вивести заставне майно

22 червня, 2018
Банкрутство фінустанов
ФГВФО: Недобросовісний позичальник БГ Банку намагається оскаржити результати аукціону й вивести заставне майно

Недобросовісний позичальник ПАТ «БГ БАНК» - ПП «СЕЛТІК», заборгувавши 6 млн доларів за кредитом, намагається оскаржити результати електронних торгів та навіть на цьому етапі – уникнути виконання зобов’язань за кредитом.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Останній рік (починаючи з квітня 2017 року) тривала напружена боротьба між Фондом гарантування та боржником – ПП «СЕЛТІК», за передану за кредитом у 6 млн дол. США заставу – нежилі приміщення хімічного цеху, загальною площею 13 491,3 кв. м., розташовані у Києві, на вул. Червоноткацька, 46. Банк кілька разів звертався до позичальника із вимогою щодо повернення кредитних коштів. Одночасно – попереджав про можливість звернення стягнення на предмет іпотеки в разі невиконання вимоги. ПП «СЕЛТІК» кошти не повернуло. Понад те – з метою подальшого ухилення від виконання своїх зобов’язань за кредитним договором ПП «СЕЛТІК» було подано позов до адміністративного суду про скасування вимоги банку, яка була направлена в травні 2017 року (№ 826/7796/17)», - наголосили у Фонді.

Там додали, що увесь цей час, зважаючи на можливість прийняття неправомірних судових рішень, існував ризик переходу права власності на зазначене заставне майно до недобросовісних набувачів.

Під час судового розгляду справи у грудні 2017 року ПП «СЕЛТІК» вчинялися дії щодо припинення в держаних реєстрах записів про іпотеку банку. Подібні дії можуть свідчити про намір ПП «СЕЛТІК» здійснити протиправне відчуження активу, і тим самим – завдати збитки банку та Фонду гарантування, залишивши кредит у 6 млн дол. США фактично беззаставним.

«За активного сприяння Департаменту розслідування протиправних діянь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства юстиції України та залучення засобів масової інформації було досягнуто позитивного результату в даному судовому процесі, незважаючи на супротив ПП «СЕЛТІК», який не завжди мав законний характер. Як результат, 17.04.2018 на відкритому аукціоні з продажу активів у системі ProZorro.Продажі майно банку, яке виступало предметом іпотеки, було продано за 23,2 млн грн. Виручені кошти від продажу вказаного майна були направлені на задоволення вимог кредиторів», - додали у прес-службі.

Фонд гарантування закликав представників правоохоронних органів та судової системи до прийняття виважених та правосудних рішень. 

«Спроби недобросовісних позичальників уникнути виконання зобов’язань перед неплатоспроможними банками є сумною усталеною практикою. Утім саме продаж непрацюючих кредитів чи ж оприбуткованих на балансі банків застав – є одним із основних джерел погашення вимог кредиторів банків. Зважаючи на це, свою роботу Фонд гарантування і надалі спрямовуватиме на збереження активів банків, що ліквідуються, та забезпечення проведення максимально прозорих торгів», - нагадали у Фонді.

Вкладникам ПАТ «БГ БАНК» було виплачено 267,4 млн грн гарантованого відшкодування. При цьому сума загальних акцептованих вимог кредиторів банку становить 1 565,26 млн грн, із яких за три роки ліквідації вдалося повернути 234,06 млн грн.

Коментарі
Додати коментар