До новин

Російська платіжна система обходить українські санкції через Британію — росЗМІ

02 липня, 2018
Резонансні справи
Російська платіжна система обходить українські санкції через Британію — росЗМІ

Російська платіжна система «Юністрім» продовжує працювати в Україні, обходячи санкції через британську систему CEL.INT.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Коммерсант».

У колл-центрі системи виданню повідомили, що перекази в Україні здійснюються через офіси «Юністрім» і партнерів.

В офісі «Юністрім» пояснили, що переказ можна провести лише в євро, а видачею коштів в Україні займається британська платіжна система CEL.INT. У неї укладені договори з українськими банками - в результаті платіж, відправлений з Росії через «Юністрім», видається в Україні Ощадбанком, Юнексбанком, Акордбанком, Credit Optima Bank і IBox Bank.

Як зазначає видання, до 20 червня перекази з Росії в Україну можна було провести прямо з сайту «Юністрімом», зараз така можливість зникла.

Раніше «Юністрім» проводив платежі в Україну не тільки через CEL.INT, а й через українську Welsend, яка належить державному Укргазбанку.

Видання зазначає, що інформацію про це у відкритому доступі в останній раз надавав співробітник «Юністрім» 8 червня на офіційній сторінці платіжної системи в «ВКонтакте».

Однак, як випливає з розсилки «Юністрім», з 21 червня (тобто після відкликання ліцензії у Tyme) єдиною платіжною системою для виплати переказів в Україні залишилася CEL.INT.

Партнер компанії iBox Євген Березовський в коментарі ЕП зазначив, що банки несуть відповідальність лише за видачу грошей конкретній, вказаній в електронному повідомленні фізичній особі. Завдання перевірити те, ким ініційований переказ, лежить на системі (в даній ситуації, CEL.INT), яка повинна перевіряти країну відправника.

«Ми, безумовно, не співпрацюємо з «Юністрім», не видаємо ніякі перекази ініційовані «Юністрімом» і не співпрацюємо з РФ, виконуючи всі норми Національного банку», - зазначив Березовський.

За його словами, говорити, що українські банки співпрацюють з «Юністрімом» через британську компанію в корені неправильно.

Нагадаємо, Національний банк України скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи «TYME». Прчииною стало те, що платіжна система TYME працювала з російською системою Contact, яка потрапила в травневий список санкцій.

Коментарі
Додати коментар