До новин

Проблему заборгованості держави за рішеннями судів пропонують врегулювати

03 липня, 2018
Законодавство
Проблему заборгованості держави за рішеннями судів пропонують врегулювати

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 8533 про подолання проблеми заборгованості держави за рішеннями судів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Юридичну газету».

Проект Закону покликаний вирішити питання виконання рішення Великої Палати Європейського суду у справі «Бурмич та інші проти України». Документ, зокрема, розширює механізми державного виконавця з визначення суми заборгованості під час виконання рішень суду зобов'язального характеру у грошовому еквіваленті, що дозволить передавати такі рішення для виплати заборгованості до Державної казначейської служби.

Крім того, законопроектом передбачено встановлення компенсації за тривале невиконання рішення національного суду щодо держави у розмірі 10% від присудженої суми, але не більше однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати (на цей час ця сума становить 3 723 грн, що приблизно дорівнює 111,27 євро).

Така сума є достатнім відшкодуванням для осіб, позовні вимоги яких становили менше 37 000 грн (як правило, це рішення суду щодо донарахування соціальних виплат). Встановлений розмір компенсації унеможливить несправедливе збагачення осіб, які подавали господарські позови. Запропонована сума є адекватною та не становитиме надмірного навантаження на державний бюджет, зазначають автори документу.

Також запроваджуються нові строки подачі заяв про виконання рішень судів щодо держави, що дозволить дисциплінувати стягувачів, а також надасть можливість точніше розраховувати потребу у коштах на погашення боргів держави.

Водночас для заявників, які проживають на тимчасово окупованій території і не мають змоги отримати повідомлення про ухвалені на їх користь рішення Європейського суду та отримати присуджені їм кошти, пропонується розміщувати на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України відповідні повідомлення.

Оскільки виконання значної кількості рішень вимагає і додаткових кадрових ресурсів, законопроектом передбачено надання права виконання судових рішень територіальним органам Казначейства.

«Також законопроект передбачає низку змін з метою ефективної реалізації передбаченого законодавством механізму забезпечення відшкодування збитків державного бюджету внаслідок виконання рішень Європейського суду, шляхом подання позовів про їх відшкодування. Це забезпечить надходження коштів до Державного бюджету, усуне додаткове фінансове навантаження при розгляді такої категорії справ у судах, та, як наслідок, зменшить витрати з Державного бюджету України», – йдеться у пояснювальній записці.

Законопроект передбачає внесення змін у закони України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», «Про виконавче провадження», «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна».

Коментарі
Додати коментар