До новин

ФГВФО підозрює великого боржника банку «Київська Русь» у фіктивному банкрутстві

05 липня, 2018
Резонансні справи
ФГВФО підозрює великого боржника банку «Київська Русь» у фіктивному банкрутстві

ФГВФО добився поновлення кримінального провадження у справі про банкрутство, яким позичальнику ПАТ «Банк «Київська Русь» фактично списується кредит на суму понад 230 млн гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

У ФГВФО розповіли, що недобросовісний позичальник Банку «Київська Русь»  - ТОВ «Фірма «Гетьман» за допомогою суду намагається уникнути виконання своїх зобов’язань перед банком, шляхом списання майже 230 млн грн боргу через процедуру банкрутства.

«Існують підстави стверджувати, що банкрутство, ініційоване самими ж власниками, від початку було спланованою спробою ухилитися від обслуговування кредиту та вивести передане у заставу банку майно – 12 нежитлових приміщень у Львові та Львівській області (використовувались як відділення аптек), земельну ділянку, будівлю овочесховища тощо. У результаті, при заборгованості у майже 230 млн грн – банку, як забезпеченому кредитору, планують повернути лише 1,5 млн грн», - зазначили у прес-службі.

Фонд гарантування вбачає у подібних діях ознаки кримінальних правопорушень і вимагає від правоохоронних органів об’єктивного та неупередженого розслідування з метою захисту прав кредиторів банку.

«Схему з неповернення банківського кредиту реалізовано за класичним сценарієм. Після початку ліквідації банку позичальник припинив обслуговувати свої кредити і уже у липні 2016 року звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство. Лише за дві доби Господарським судом Львівської області вирішено питання про визнання компанії-позичальника банкрутом. При цьому головою ліквідаційної комісії компанії призначено не просто наближену до власників особу – а виконуючого обов’язки директора компанії-позичальника – Винника О. В. За наявною у банку інформацією, при призначенні ліквідатора суддя Господарського суду Львівської області Цікало А. І. навіть не зробив електронного запиту щодо автоматичного визначення кандидатури арбітражного керуючого для призначення ліквідатором підприємства-боржника», - додали у Фонді.

Наймасштабніші маніпуляції відбулися вже на етапі відбору організатора торгів та проведення аукціону з продажу майна компанії-боржника. Банк надав згоду на продаж майна боржника, яке перебуває в іпотеці ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ» у складі цілісного майнового комплексу, за стартовою ціною в сумі 238,12 млн грн, але за умови – без можливості подальшого зниження. Та знехтувавши цим, уже на других повторних торгах передане у заставу банку майно(12 нежитлових приміщень у Львові та Львівській області, земельна ділянка, будівля овочесховища тощо)  було продане за ціною у понад 150 разів нижчою – за 1,52 млн грн. Як з’ясувалося, продати фактично за безцінь активи допоміг дозвіл, виданий Господарським судом Львівської області за клопотанням ліквідатора компанії-боржника.

Станом на сьогодні банком оскаржено в судовому порядку договір на організацію та проведення аукціону, а також результати торгів. У межах вказаних справ банк намагається у судовому порядку накласти обтяження на передані раніше у заставу активи задля унеможливлення їхнього подальшого перепродажу та збереження активів для розрахунку із кредиторами банку.

«Під час здійсненої Фондом перевірки були встановлені інші порушення ліквідатором Винником О.В. Закону України «Про банкрутство», які регламентують продаж майна банкрута. Також виявлено нестачу заставного майна на суму 8 951 699,49 грн, яка приховується ліквідатором ТОВ «ФІРМА «ГЕТЬМАН», - додали у відомстві.

За вищевказаними фактами банк звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів, внаслідок чого 19.12.2017 зареєстровано кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 388 КК України.

У березні 2018 року слідчим Шевченківського відділу поліції ГУНП у Львівській області кримінальне провадження було закрите. У ФГВФО впевнені, що це процесуальне рішення прийняте необ’єктивно та упереджено.

За  скаргою банку на вищевказану постанову про закриття кримінального провадження Львівською місцевою прокуратурою № 2 постанова слідчого скасована. Досудове розслідування триває.

Фонд гарантування сподівається на об’єктивне та неупереджене розслідування правоохоронних органів з метою захисту прав кредиторів банку. Адже кошти, отримані від погашення чи продажу кредитів спрямовуються на задоволення вимог кредиторів банку, серед яких є і вкладники, що довірили банку більше 200 тисяч грн.

У ПАТ «БАНК «КИЇВСЬКА РУСЬ», тільки у рамках виплати гарантованого відшкодування  вкладникам банку Фонд виплатив  2 145,0 млн грн. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку сягає 5 416,3 млн грн, з яких задовольнити вдалося вимоги на суму 738,2 млн грн.

Коментарі
Додати коментар