До новин

НАБУ встановило схему виведення коштів із Дельта Банку

05 липня, 2018
Резонансні справи
НАБУ встановило схему виведення коштів із Дельта Банку

У рамках розслідування кримінального провадження про розтрату понад 12 мільярдів гривень рефінансування Національного банку України за попередньою змовою з комерційними банками детективи НАБУ встановили схему виведення 87,3 мільйона доларів із Дельта Банку.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Слово і Діло».

Детектив вказав, що посадовими особами Дельта Банку в 2012 році укладений із Meinl Bank Aktiengesellschaft (Австрія) договір застави, згідно з яким Дельта Банк надав грошові кошти на своєму кореспондентському рахунку в Meinl Bank Aktiengesellschaft як забезпечення виконання кредитних зобов'язань компанією Silisten Trading Limited (Британські Віргінські острови) перед австрійським банком за кредитним договором.

Протягом 2014-2015 років Дельта Банк отримав стабілізаційні кредити та кредити для збереження ліквідності від Нацбанку на загальну суму 10,17 млрд грн (приблизно $630 млн). Також наголошується, що 19 січня 2015 року грошові кошти з кореспондентського рахунку Дельта Банку в Meinl Bank Aktiengeselschaft в розмірі $87,3 млн були списані австрійським банком внаслідок невиконання компанією Silisten Trading Limited (Британські Віргінські острови) своїх кредитних зобов'язань.

Водночас детективи встановили, що кошти Silisten Trading Limited у розмірі $84,5 млн, що фірма отримала як позику в Meinl Bank Aktiengeselschaft, були перераховані на рахунок офшорної компанії в латвійському банку Baltic International Bank. Згідно з інформацією від правоохоронних органів Латвії, в подальшому з рахунку компанії Silisten Trading Limited було перераховано $78,51 млн на рахунок компанії Jamico Finance Limited в тому ж Baltic International Bank нібито на підставі договору позики. Своєю чергою Jamico Finance Limited перерахувало $77,62 млн на рахунки інших підприємств, відкритих у цьому ж банку, нібито на підставі договору позики, а саме: $65,78 млн – Chesbord Holdings Limited (Беліз), $6,84 млн – Marford Finance Limited (Беліз), $5 млн – Ronway Trading Limited (Беліз).

У подальшому з рахунку компанії Chesbord Holdings Limited були перераховані $60,07 млн на рахунок Banbury Management Limited і $5,7 млн – на рахунок Clovernford Trading Limited. Також під час досудового розслідування встановлено, що в подальшому кошти в розмірі $60,07 млн ​​були перераховані компанією Banbury Management Limited на рахунок Kalouma Holding Limited.

За версією слідства, зазначені офшорні компанії є підконтрольними посадовим особам та/або власникам Дельта Банку й використані ними для легалізації грошових коштів. Підтвердженням зв'язків посадових осіб Дельта Банку з компанією Silisten Trading Limited, наголошують у Бюро, є той факт, що договір позики між Silisten Trading Limited і Meinl Bank Aktiengeselschaft від імені офшору підписаний особою, яка на момент підписання була працівником Дельта Банку.

У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ латвійським правоохоронцям доступ до документів Baltic International Bank, а саме до інформації щодо рахунків вищевказаних офшорних компаній. Суд задовольнив клопотання.

Коментарі
Додати коментар