До новин

Верховний Суд скасував рішення судів про повернення «Укртелекому» в держвласність

05 липня, 2018
Резонансні справи
Верховний Суд скасував рішення судів про повернення «Укртелекому» в держвласність

Верховний Суд України задовольнив касаційну скаргу ТОВ «ЕСУ» на рішення Госпсуду м. Києва від 19.10.2017 та постанову Київського апеляційного госпсуду від 12.12.2017 про розірвання приватизаційного договору купівлі-продажу 92,791% акцій ПАТ «Укртелеком», відправивши справу на розгляд суду першої інстанції.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Ми вважаємо прийняте рішення справедливим, і в подальшому плануємо продовжувати відстоювати свої права, використовуючи всі процесуальні можливості», - прокоментували це рішення в групі СКМ, яка є власником «ЕСУ».

Як повідомлялося, Фонд держмайна на початку 2011 року продав 92,79% акцій «Укртелекому» для ТОВ «ЕСУ» за 10,6 млрд грн (на той момент - близько $1,3 млрд). Однак у 2017 році ФДМ звинуватив ТОВ «ЕСУ» в невиконанні інвестзобов`язань, що полягали у вкладенні $450 млн інвестицій та передачі державі спецмережі зв`язку. До середини грудня-2017 ФДМ домігся в судах двох інстанцій рішення про повернення 92,791% акцій «Укртелекома» в держвласність. Суди також зобов`язали «ЕСУ» сплатити до держбюджету пеню $81,9 млн.

Однак власник «Укртелекому» подав касацію. Верховний суд відкрив касаційне провадження за скаргою «ЕСУ» 24 січня цього року.

Паралельно з «ЕСУ» судяться державні Ощадбанк і Укрексімбанк, які в 2013 році придбали його облігації більш ніж на 4,2 млрд грн і тепер вимагають їх погашення і виплати за ними відсотків.

Згідно з даними в системі розкриття інформації НКЦБФР, ТОВ «ЕСУ» за дев`ять місяців 2017 року скоротило чистий збиток в 8,2 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року - до 0,13 млрд грн, проте накопичений непокритий збиток до кінця вересня досяг 6,89 млрд грн, виручка була відсутня. Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції - акції «Укртелекому», вартість яких в балансі оцінена в 10,8 млрд грн, згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.

Наразі власником «ЕСУ» виступає СКМ, яка в 2013 році купила цю компанію у кіпрської Raga Establishment Limited (раніше - EPIC Telecom Invest Limited)) і звинувачує її в порушенні умов продажу у вигляді невиконання приватизаційних інвестзобов`язань, домагаючись розірвання договору купівлі-продажу і повернення «ЕСУ» у власність Raga.

У свою чергу Raga вимагає від СКМ оплати $820 млн за вищезгаданим договором.

Суперечка між компаніями розглядається в Лондонському суді, і СКМ пропонує державі дочекатися рішення цього суду для остаточного вирішення приватизаційного спору.

Коментарі
Додати коментар