До новин

Глава Ощадбанку: потрібні 11 млрд грн на докапіталізацію

06 липня, 2018
Збитки
Глава Ощадбанку: потрібні 11 млрд грн на докапіталізацію

Глава Ощадбанку Андрій Пишний заявив про потребу банку в докапіталізації на 11 млрд грн до 2022 року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Мінфін».

«За останні чотири роки Ощадбанк пройшов масштабну, дуже складну і результативну модернізацію. Закінчено вона? - Ні. Вимагає вона додаткових інвестицій? - Так.

Якщо раніше ми говорили про докапіталізацію виключно в контексті покриття шоків, стресів через анексію Криму, окупацію Донбасу, кризу, девальвацію і т.д., то зараз ми готові говорити з урядом мовою інвестицій.

Ви в нас інвестуєте, ви вірите в наше розвиток? Ми готові виплачувати ринкову ставку дохідності на капітал. Це правильно, це чесно», - зазначив Пишний, уточнивши, що ринковою він вважає 15% дохідності на капітал.

Нагадаємо, в 2014-2017 роках держава залила в капітал Ощадбанку (через випуск держоблігацій) 31,3 млрд грн, що перевищує суму його збитків у цей період на 10 млрд грн. Вказані витрати держави - без врахування купонних платежів Мінфіну по докапіталізаційним ОВДП.

У лютому тодішній міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що Ощадбанку може знадобитися чергова докапіталізація. Тоді ж глава правління Ощадбанку Андрій Пишний говорив про потребу доформування резервів банку на 17,5 млрд грн, що включає “і регуляторні зміни, і перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ 9), і зміни в токсичному кредитному портфелі, який був сформований ще до 2014 року і має валютну структуру" (цитата).

Відповідно до звітності Ощадбанку, в І кварталі він задекларував прибуток 41,6 млн грн на фоні розформування резервів на покриття збитків від знецінення активів на суму 984,6 млн грн.

На 01.06.2018 Ощадбанк декларував показник достатності регулятивного капіталу на рівні 17%.

Коментарі
Додати коментар