До новин

Аудитори виявили в київському аеропорту збитків на 120 мільйонів

09 липня, 2018
Збитки
Аудитори виявили в київському аеропорту збитків на 120 мільйонів

Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне провадження щодо можливих зловживань і розтрати коштів в діях службових осіб Київської міської ради, Головного управління комунальної власності Києва, аеропортe «Київ» (Жуляни) і ТОВ «Мастер-авіа».

Про це йдеться в ухвалі Солом'янського суду від 21 червня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Судовий репортер».

Провадження зареєстрували в березні 2018 року на основі звіту Державної аудиторської служби від 22.12.2017 за результатами ревізії КП «Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни)» у період з 1 січня 2014 року по 30 вересня 2017 року.

У 2010 році майно аеропорту передано в оренду на 49 років ТОВ «Мастер-Авіа». Компанія була створена за два дні до оголошення конкурсу на право оренди.

У висновку аудиторів йдеться, що посадовці Київради і КП МА «Київ» (Жуляни) безпідставно визначили орендну плату за користування майном в розмірі 6% як для цілісного майнового комплексу. Але, як зазначають аудитори, майно не відповідає ознакам цілісного майнового комплексу і до нього мали застосовуватися вищі орендні ставки.

Іншими учасниками конкурсу пропонувалася орендна ставка у розмірі 15% від вартості майна, визначеної звітом про незалежну експертну оцінку, але з формальних причин їх пропозиції були відхилені.

Сума недоотриманих прибутків від оренди оцінюється у 22,5 млн грн.

Крім того, у 2011-2017 роках комунальне підприємство виплатило 41,3 млн грн зарплати працівникам, які фактично виконували роботу для компанії «Мастер-авіа».

Також КП «МА» Київ» уклали з «Мастер-Авіа» договір про реструктуризацію боргу, в результаті якого втрачено активи комунального підприємства на 13,5 млн грн.

За оцінками аудиторів, комунальне підприємство недоотримало 41,6 млн грн від договору з «Мастер-Авіа» щодо заправки літаків. Так, КП дістається тільки 0,5 % суми доходу від надання послуг заправки за кожний календарний місяць.

Ще «Мастер-авіа», ймовірно, отримує всі надходження від послуг зі зберігання пального на складі аеропорту.

Встановлено, що одні й ті ж особи у деякі проміжки часу перебували на керівних посадах як у ТОВ «Мастер-авіа», так і в КП.

Зокрема, голова ради директорів ТОВ «Мастер-авіа» з 2009 по 2011 рік був гендиректором КП, гендиректор «Мастер-авіа» у 2009 році тимчасово виконував обов'язки керівника КП.

У червні 2018 року на підставі ухвали суду проведено обшуки в офісах  КП МА «Київ» (Жуляни) і компанії «Мастер-авіа».

За клопотанням детектива суд арештував речі, вилучені в кабінеті гендиректора «Мастер-авіа», з метою збереження речових доказів. У списку є три ноутбуки, мобільний телефон, планшет, флеш-накопичувач і договір з додатками.

Бенефіціарами «Мастер-Авіа» є Василь Хмельницький і Денис Костржевський. За інформацією ЗМІ, раніше разом із Хмельницьким компанією деякий час володів екс-нардеп Юрій Іванющенко.

Коментарі
Додати коментар