До новин

«Укргазвидобування» уникнуло багатомільйонних виплат на користь Сбербанку

10 липня, 2018
Борги
«Укргазвидобування» уникнуло багатомільйонних виплат на користь Сбербанку

Компанія «Карпатигаз» в повному обсязі погасила перед АТ «Сбербанк» заборгованість, яка виникла у неї як оператора за договором про спільну діяльність.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу компанії.

«Внаслідок добровільного погашення заборгованості з боку позичальника, банк відмовився від судових процедур по стягненню заборгованості», - йдеться в прес-релізі.

У серпні 2012 року був укладений договір про відкриття кредитної лінії. Загальна сума фінансових зобов'язань становила близько 50 млн дол. Залучені кредитні кошти були спрямовані, зокрема, на придбання компресорів для будівництва дожимних компресорних станцій.

Нагадаємо, раніше госпсуд Києва постановив стягнути на користь Сбербанку з «Укргазвидобування» 6,72 мільйона доларів і 22,5 мільйона гривень.

Державна «Укргазвидобування» була поручителем за договором між банком і «Карпатигаз». Згідно з судовими матеріалами, ТОВ «Карпатигаз» - оператор спільної діяльності між «Укргазвидобування», ТОВ «Карпатигаз» і компанією «Місен Ентерпрайзес АБ» (Misen enterprises АВ).

У серпні 2017 року «Укргазвидобування» заявляло, що їй вдалося розірвати 5 договорів про спільну діяльність, ще по трьох договорах тривають судові тяжби, дві з яких - договори з ТОВ «Карпатигаз» і один з «Карпатнадраінвест».

У жовтні 2016 року Генпрокуратура заявляла про накладення судом арешту на технологічне обладнання об'єктів нафтогазовидобувної промисловості ТОВ «Карпатигаз» - вартістю близько 4 млрд грн - в рамках розслідування кримінального провадження за фактами привласнення грошових коштів службовими особами ПАТ «Укргазвидобування» спільно з суб'єктами господарювання, що діють на підставі договорів про спільну діяльність.

За даними ГПУ, посадові особи одного з найбільших приватних видобувачів газу в Україні - ТОВ «Карпатигаз», при здійсненні господарської діяльності з видобутку природного газу, діючи за попередньою змовою з посадовими особами ПАТ «Укргазвидобування», з 2011 року створили злочинні схеми, які надали можливість незаконно привласнювати видобутий газовий конденсат, занижувати податкові зобов'язання з податку на додану вартість, податку на прибуток і плату за надра з добутих вуглеводів.

Шведська «Misen Enterprises AB» і українське «Карпатигаз» є дочірніми компаніями «Misen Energy AB» (Швеція). Раніше ЗМІ повідомляли про причетність до цих компаній Дмитра Фірташа, Сергія Кацуби і Сергія Курченка, однак у «Карпатигаз» від цих зв’язків відбиваються.

Як повідомлялось, з кінця 2014 року частку у «Карпатигаз» мав також екс-нардеп Микола Мартиненко. У 2015 році, коли «Укргазвидобування» очолював близький до Мартиненка Сергій Костюк, компанія подала позов проти України на 3 млрд доларів.

Коментарі
Додати коментар