До новин

ФГВФО: Більшість активів Фінбанку - незабезпечені кредити пов’язаних з ним юросіб

11 липня, 2018
Банкрутство фінустанов
ФГВФО: Більшість активів Фінбанку - незабезпечені кредити пов’язаних з ним юросіб

Майже увесь корпоративний кредитний портфель неплатоспроможного ПАТ «ФІНБАНК» - кредити, надані пов’язаним з банком особам, у заставу за якими надано неліквідне забезпечення, або ці кредити взагалі незабезпечені.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«З моменту визнання банку неплатоспроможним позичальники свої кредити не обслуговують. На сьогодні за рахунок коштів, одержаних Фондом у результаті ліквідації та продажу майна,  із заявлених кредиторами вимог на загальну суму 145,9 млн грн погашено лише зобов’язання банку щодо виплати заробітної прати працівникам, що виникла ще до визнання його неплатоспроможним», - зазначили у прес-службі.

Виведення Фондом гарантування з ринку ПАТ «ФІНБАНК» розпочалося 10 квітня 2017 року. За сім місяців до цього за результатами діагностичного обстеження Національним банком України було затверджено обсяг докапіталіазції «ФІНБАНКУ». Однак, через невизначеність джерел для капіталізації у лютому 2017 року власниками ПАТ «ФІНБАНК» було прийнято рішення про ліквідацію банку з власної ініціативи та подано до Нацбанку відповідні документи. Регулятор ліквідацію банку не погодив через невідповідність обраних голови та членів ліквідаційної комісії вимогам законодавства. У зв’язку з цим Нацбанк визнав «ФІНБАНК» неплатоспроможним і передав його до Фонду гарантування для виведення з ринку. Уже 27 квітня 2017 року за пропозицією Фонду гарантування Нацбанком було прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії і Фонд розпочав ліквідацію «ФІНБАНК».

Ліквідаційну масу ПАТ «ФІНБАНК» затверджено рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування станом на 01.06.2017. Оціночна вартість активів, визначена незалежними оцінювачами, у 8 разів нижча від суми, що зафіксована у бухгалтерській документації. Так, активи, що включені до ліквідаційної маси, оцінено у 111,2 млн грн, у той час як «на папері» вартість активів складає 907,7 млн грн (в т.ч. 48,0 млн грн списана заборгованість). Більше 99% обсягу ліквідаційної маси ПАТ «ФІНБАНК» – це кредити, надані юридичним та фізичним особам, вартість яких «на папері» становить 904,2 млн грн (у т.ч. 48,0 млн грн списана заборгованість). При цьому незалежна оцінка цих кредитів складає 109,0 млн грн.

«Вартість кредитів, наданих корпоративним позичальникам банку, «на папері» зафіксована на рівні 900,5 млн грн (ринкова вартість 107,4 млн грн). Майже 95% від загального кредитного портфелю юридичних осіб – кредити надані особам, які є пов’язаними з банком особами. Сума заборгованості за ними становить на дату затвердження ліквідаційної маси 850,2 млн грн. З моменту визнання банку неплатоспроможним, позичальники свої договори не обслуговують. Будь-якого майна, на яке банку можливо було б звернути стягнення та погасити кредитну заборгованість суб’єктів господарювання, немає, тобто у заставу надано неліквідне забезпечення, або кредити не забезпечені зовсім (бланкові). Кредитний портфель фізичних осіб складається з трьох кредитів, балансова вартість яких «на папері» складає 3,8 млн грн (ринкова вартість 1,5 млн грн). При цьому, один кредит, наданий позичальнику, який зареєстрований в АР Крим», - додали у Фонді.                                  

Нагадаємо, що загальна сума акцептованих вимог кредиторів ПАТ «ФІНБАНК» становить 145,9 млн грн. У рамках виплати гарантованого відшкодування сума до виплати вкладникам становить 3,1 млн грн.

Коментарі
Додати коментар