До новин

Рада захистила підприємства «Укроборонпрому» від банкрутств, ініційованих росіянами

13 липня, 2018
Банкрутство підприємств
Рада захистила підприємства «Укроборонпрому» від банкрутств, ініційованих росіянами

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроект № 6697, який дозволяє державному концерну «Укроборонпром» не віддавати борги країні-агресору.

За відповідне рішення проголосували 244 депутати, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За словами секретаря парламентського комітету з питань безпеки та оборони Івана Вінника, закон необхідно було ухвалити, оскільки Росія активізувала роботу щодо блокування роботи ініціювання банкрутств українських оборонних підприємств.

«Саме тому пропонується на особливий період, період здійснення агресії РФ проти України, і можливо на період відновлення репарацій тощо, заборонити країні агресору стягувати заборгованість з підприємств «Укроборонпрому», витребувати застави, які були зареєстровані у якості забезпечення відповідних боргових зобов'язань», - пояснив Вінник.

Він додав, що оскільки саме Росія порушила юридичні норми, то Україна може відступити від своїх зобов'язань щодо виконання рішень судів.

Нардеп запевнив, що якщо не заборонити Росії стягувати борги з підприємств «Укроборонпрому», то військово-промисловий комплекс в Україні зупиниться, що буде на користь країні-агресору.

У документі зазначається, що до серпня 2014 року Росія уклала ряд господарських договорів з підприємствами українського оборонно-промислового комплексу на поставку товарів військового призначення та подвійного використання. Більшість договорів передбачало передплату у розмірі 80-100%.

Тобто, кошти були зараховані на рахунки українських підприємства та товар по замовленню було виготовлено, але не поставлено, оскільки був введений у дію указ президента № 691/2014, який передбачає припинення експорту до РФ товарів військового призначення.

«Таким чином, кошти замовника було в повному обсязі використано на виробництво продукції, однак передати її неможливо, а швидко знайти покупця на такий товар, щоб повернути кошти, у зв’язку зі специфікою ринку, теж не вдається», - йдеться у документі.

Повідомляється, що після цього, російські підприємства-замовники почали звертатися до судів на території РФ для стягнення заборгованості, пені та інших штрафних санкцій, незважаючи на посилання українських підприємств на обставини «непереборної сили» (форс-мажорні).

«Такий підхід та необ’єктивне проведення судового розгляду на території держави-агресора спричинив винесення ряду судових рішень, за якими українські сторони зобов’язані виплачувати суми, перевищуючі вартість самого договору», - йдеться у поясненні до закону.

У законі зазначається, що такий перебіг подій часто гальмує, а інколи навіть може зупинити роботу підприємств українського оборонно-промислового комплексу, що негативно вплине на обороноздатність України.

Ухвалення закону забезпечить стабільне функціонування оборонно-промислового комплексу, сприятиме безперешкодному здійсненню його реформування, запровадить механізми захисту господарської діяльності оборонних підприємств тощо.

Коментарі
Додати коментар