До новин

Перші пули боргів юросіб перед банками-банкрутами виставлені на продаж

18 липня, 2018
Продаж
Перші пули боргів юросіб перед банками-банкрутами виставлені на продаж

Перші два пули кредитів юридичних осіб, що перебувають на балансі неплатоспроможних банків, виставлені на продаж.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

29 серпня у системі ProZorro.Продажі відбудеться аукціон з продажу першого пулу (лот F112GL29732). До складу лоту увійшли 106 кредитів та понад 1000 позицій дебіторської заборгованості, загальною заборгованістю майже 3,8 млрд грн.

При цьому 50% пулу – права вимоги за двома кредитами, у забезпечення за якими передано виробничу нерухомість кораблебудівного заводу у Херсоні. Загалом до складу пулу увійшли активи 17 банків.

До цього усі активи безрезультатно виставлялися на індивідуальний продаж. Більшість – по 8-10 разів.

Продаж пулу відбудеться за голландською моделлю торгів. Упродовж дня аукціону ціна може максимально знизитися з початкових 787 млн грн до 157 млн грн.

3 вересня також у системі ProZorro.Продажі відбудеться аукціон з продажу другого пулу (лот F113GL29733): прав вимоги за 109 кредитами, загальна заборгованість за якими сягає 1,1 млрд грн.

До складу лоту увійшли активи 11 неплатоспроможних банків. Усі кредити до цього виставлялися на індивідуальний продаж. Більшість – безрезультатно торгувалися 9-13 разів.

При цьому у забезпеченні за договорами передано, зокрема, будівлі АЗС у Запорізькій області, виробнича нерухомість у Запоріжжі, промислова нерухомість на Херсонщині та земельні ділянки на Київщині.

Продаж пулу відбудеться за голландською моделлю торгів. Упродовж дня аукціону (03 вересня) ціна може максимально знизитися з початкових 220 млн грн до 44 млн грн.

Нагадаємо, на початку липня Фонд гарантування представив політику формування пулів корпоративних кредитів. В основу було покладено так званий календарний підхід, коли до складу пулу у хронологічному порядку проведення аукціонів включаються активи, індивідуальний продаж яких не відбувся. І кожен наступний лот починає формуватися автоматично, щойно попередній досягне встановленої нижньої межі щодо розміру пулу – загальна сума заборгованості за кредитами сягне 1 млрд грн.

При цьому, нормативними актами Фонду встановлене ще одне обмеження: заборгованість за індивідуальним активом, включеним до складу пулу, не може перевищувати 50% від загальної заборгованості пулу. Тож, якщо заборгованість за одним кредитом складає 1,5 млрд грн – до складу пулу будуть включені права вимоги ще за кількома кредитами, сумарна заборгованість за якими складе також 1,5 млрд грн. Відтак фактичний розмір пулів може варіюватися від одного до кількох мільярдів гривень. 

Календарний підхід до формування пулів покликаний повністю нівелювати «суб’єктивний фактор» і можливість стороннього втручання у цей процес.

Коментарі
Додати коментар