До новин

Суд відмовився перекладати борги компанії Ахметова на киян

20 липня, 2018
Борги
Суд відмовився перекладати борги компанії Ахметова на киян

Господарський суд Києва не задовольнив заяву компанії «Київенерго» про заміну боржника у справі про заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» на комунальне підприємство «Київтеплоенерго».

Відповідне рішення суд ухвалив 19 липня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на УНІАН.

«Суд постановив заяву «Київенерго» про заміну боржника у справі... і визнання правонаступником «Київтеплоенерго» залишити без задоволення... На думку суду, частина 3 статті 22 закону «Про теплопостачання» у частині правовідносин, в яких кінцевим власником попереднього і нового користувача теплових мереж є різні особи, суперечить статтям 13, 41, 61 Конституції України», - йдеться у рішенні суду.

«Відповідно, суд не застосовує статтю 22 закону «Про теплопостачання» до цих правовідносин... Отже, ні «Київтеплоенерго», ні територіальна громада Києва не повинні відповідати за борги «Київенерго» перед «Нафтогазом», - наголошується в рішенні.

Дане рішення може бути оскаржене в апеляційному суді.

У свою чергу, юрист «Київтеплоенерго» Ніна Саломенко зазначила, що дане рішення стосується виконавчого провадження про частину заборгованості «Київенерго» перед «Нафтогазом», в якому «Київенерго» хотіло замінити боржника на «Київтеплоенерго».

Водночас дане рішення є важливим для поточних судових розглядів між містом і «Нафтогазом».

«Паралельно у провадженні перебувають позови міста до «Нафтагазу» про визнання договорів на поставку газу укладеними. У свою чергу «Нафтогаз» подав зустрічний позов, в якому він вимагає від «Київтеплоенерго» визнати наступником всіх боргів «Київенерго», - сказала вона.

Як повідомлялося, «Нафтогаз» відмовився  підписувати договори на поставку газу з «Київтеплоенерго» через невирішене питання боргових зобов'язань «Київенерго» на суму майже 5 млрд гривень.

У прес-службі НАК «Нафтогаз України» пояснили, що відповідно до закону «Про теплопостачання», договір на поставку газу може бути укладений з правонаступником реорганізованої теплопостачальної та/або теплогенеруючої організації виключно за умови погодження порядку погашення заборгованості за попередній період.

У Київраді заявили, що питання постачання газу для Києва та вирішення проблеми заборгованості компанії «Київенерго» мають вирішуватися окремо.

6 червня депутати Київради проголосували за звернення до НАК «Нафтогаз України» з вимогою негайно підписати договір на постачання газу з КП «Київтеплоенерго» для відновлення гарячого водопостачання киянам і пригрозили радикальними діями.

Голова НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв запропонував меру Києва Віталію Кличку взяти участь у теледебатах, щоб довести свою правоту у питанні передачі Києву боргів «Київенерго» за газ.

Договір міста з «Київенерго» щодо використання цілісного енергетичного комплексу столиці закінчився у 2017 році.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Київрада вимагає газ і погрожує «Нафтогазу».

Коментарі
Додати коментар