До новин

Суд Лондона виніс ще одне проміжне рішення у справі Приватбанку

26 липня, 2018
Резонансні справи
Суд Лондона виніс ще одне проміжне рішення у справі Приватбанку

Високий суд Лондона визнав "нестандартними" операції Ігоря Коломойського щодо фінансування витрат аеропорту "Бельбек" і зобов'язав українського бізнесмена узгодити подібні платежі.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Відповідне рішення прийнято в рамках позову Приватбанку щодо Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем.

Згідно з текстом рішення, юрфірма Field Fisher, що представляє Коломойського, повідомила юрфірму Hogan Lovells, що представляє інтереси Приватбанку, про необхідність перерахування істотних сум для фінансування судових витрат за різними провадженнями, в тому числі з цього.

Field Fisher уточнила, що кошти будуть перераховані Stalmag SP z.o.o. з її рахунку в IMG Bank Slaski.

Згідно з даними Коломойського, він володіє 50% статутного капіталу якоїсь компанії, іменованої у виробництві як "E Co.", якій належить 100% акцій Stalmag з оціночною вартістю 15 млн доларів.

Позивач засумнівався у відповідності подібних платежів наказу Високого суду про всесвітній арешт активів відповідачів, який був виданий в грудні 2017 року.

Суд вважає, що подібне фінансування, в тому числі за рахунок коштів Stalmag, не є необгрунтованим або неприпустимим.

Разом з тим уточнив, що відповідачу - Коломойському - необхідно узгодити з позивачем - Приватбанком - або з судом подібні операції.

Суд також розглянув інші операції Коломойського, в яких, в тому числі, задіяні Selantia Limited, Atrasten Ventures Limited, Perkela Service Limited (всі - Віргінські о-ви), Goiania Comercio E Servicos Internacionais LDA (Португалія), а також Redhill Limited (Беліз ).

Високий суд відмовив в необхідності узгоджувати ці операції в рамках наказу про замороження активів.

Загальна сума всіх операцій, разом з фінансуванням витрат аеропорту "Бельбек", становить понад 40 млн доларів.

Раніше, в січні 2015 року, Коломойський і ТОВ "Аеропорт" Бельбек" ініціювали проти РФ арбітражне провадження у Міжнародному арбітражному суді в Гаазі.

Позивачі заявили, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом прийняття в лютому 2014 року заходів, що позбавили позивачів прав власності, договірних та інших прав по експлуатації пасажирського терміналу для комерційних перельотів аеропорту "Бельбек" в Криму.

Коломойський заявляв про наявність у нього до 2020 року контракту на управління пасажирським терміналом аеропорту "Бельбек", захопленим Росією після окупації Криму.

Він зажадав від РФ компенсації втрат у вигляді можливого доходу від терміналу. Йдеться про суму в 15 млн доларів.

Як повідомлялося, детективна агенція Kroll за підсумками аудиту Приватбанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в 5,5 млрд доларів.

Приватбанк в грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів  екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд доларів.

Суд при цьому зобов'язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої  активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи.

Коментарі
Додати коментар